De nieuwe regering zal opnieuw geleid worden door Benjamin Netanyahu. Dit is zijn vijfde termijn. Nu al is hij de langstzittende premier in de Israëlische geschiedenis. Het regeerakkoord bepaalt dat Netanyahu 18 maanden premier zal blijven, waarna Benny Gantz de leiding over de regering zal overnemen voor de daaropvolgende 18 maanden. Tot zolang is Gantz minister van Defensie. Het nieuwe kabinet zal 32 ministerposten tellen, een record noodzakelijk om elke partij van de coalitie voldoende te kunnen bedienen. Netanyahu zit nochtans in een corruptiezaak verwikkeld voor het Hooggerechtshof dat zijn zaak op 24 mei zal behandelen. Het akkoord bepaalt dat als het Hooggerechtshof beslist dat Netanyahu niet aanmerking kan komen voor het premierschap er niemand hem kan vervangen en er dus nieuwe verkiezingen zullen worden uitgeschreven.
Met het regeerakkoord neemt Gantz een bocht van 180 graden. Hij ging opeenvolgende verkiezingen in met de belofte niet in een regering te zetelen met Netanyahu en schoof zichzelf als alternatief naar voor. Het akkoord heeft er alvast voor gezorgd dat twee ontevreden partners van de Blauw en wit-alliantie zich afsplitsten om elk een aparte fractie te vormen. Het gaat om Yesh Atid (“Er is een Toekomst”) van Yair Lapid en Telem van voormalig stafchef van het Israëlisch leger, Moshe Ya’alon.
De regering kan rekenen op een meerderheid van 72 van de in totaal 120 parlementsleden in de Knesset, waaronder die van de fracties van de conservatieve religieuze partijen Shas en het Verenigd Torah Judaïsme. In de nieuwe regering zullen ook twee leden van de Arbeiderspartij zetelen.
Annexatie nederzettingen
Een van de belangrijkste punten in het regeerakkoord is de afspraak om vanaf 1 juli een wet te stemmen die de annexatie mogelijk zal maken van nederzettingen en andere strategisch belangrijke gebiedsdelen van de Westelijke Jordaanoever. Dat is in lijn met het Amerikaans-Israëlisch plan dat de annexatie voorziet van de meeste van de Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebied. VS-minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo heeft al gezegd dat de annexatie van Palestijns gebied een beslissing is die aan Israël toekomt.
Volgens verschillende resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn deze nederzettingen illegaal onder het internationaal recht en in strijd met de Vierde Conventie van Genève die de transfer van delen van de bevolking van de bezettende macht naar de gebieden die deze macht bezet verbiedt. Als nooit eerder tevoren heeft de regering Trump haar steun uitgesproken voor Israël door onder meer de annexatie van de Syrische Golanhoogte goed te keuren en Jeruzalem als hoofdstaat van Israël te erkennen (hoewel evenzeer in strijd met het internationaal recht) waarnaar inmiddels de VS-ambassade is verhuisd. Presidentskandidaat Joe Biden heeft laten verstaan dat de VS-ambassade er voor hem ook moet blijven.
Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van het Europese Buitenlandse Beleid zei in een verklaring dat de Europese Unie elke annexatie beschouwt als een ernstige overtreding van het internationaal recht en navenant zal reageren. Borrell en een aantal Europese lidstaten waaronder België zijn voorstander van sancties, maar er zijn ook verschillende landen (waaronder Hongarije, Tsjechië en Roemenië) die zich daartegen verzetten.
Het Midden-Oostenplatform van 11.11.11 roept de EU op om actie te ondernemen tegen de geplande Israëlische annexatie.