INTERNATIONALE POLITIEK

Nieuwe Israëlische regering plant grote annexatie van Palestijns gebied

Image
Premier Netanyahu en VS minister van Buitenlandse Zaken Pompeo in Jeruzalem, 13 mei 2020 (foto/credits: US Government Works)
De twee grootste partijen, Likoed van uittredend premier Netanyahu en Blauw en Wit van rivaal Benny Gantz zijn erin geslaagd om een nieuwe regering te vormen samen met enkele kleinere coalitiepartners. Het regeerakkoord voorziet de annexatie van grote gebiedsdelen van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.
Met het regeerakkoord komt er een einde aan een impasse die 500 dagen heeft geduurd. Aan de regeringsvorming zijn drie opeenvolgende verkiezingen voorafgegaan.
De nieuwe regering zal opnieuw geleid worden door Benjamin Netanyahu. Dit is zijn vijfde termijn. Nu al is hij de langstzittende premier in de Israëlische geschiedenis. Het regeerakkoord bepaalt dat Netanyahu 18 maanden premier zal blijven, waarna Benny Gantz de leiding over de regering zal overnemen voor de daaropvolgende 18 maanden. Tot zolang is Gantz minister van Defensie. Het nieuwe kabinet zal 32 ministerposten tellen, een record noodzakelijk om elke partij van de coalitie voldoende te kunnen bedienen. Netanyahu zit nochtans in een corruptiezaak verwikkeld voor het Hooggerechtshof dat zijn zaak op 24 mei zal behandelen. Het akkoord bepaalt dat als het Hooggerechtshof beslist dat Netanyahu niet aanmerking kan komen voor het premierschap er niemand hem kan vervangen en er dus nieuwe verkiezingen zullen worden uitgeschreven.
Met het regeerakkoord neemt Gantz een bocht van 180 graden. Hij ging opeenvolgende verkiezingen in met de belofte niet in een regering te zetelen met Netanyahu en schoof zichzelf als alternatief naar voor. Het akkoord heeft er alvast voor gezorgd dat twee ontevreden partners van de Blauw en wit-alliantie zich afsplitsten om elk een aparte fractie te vormen. Het gaat om Yesh Atid (“Er is een Toekomst”) van Yair Lapid en Telem van voormalig stafchef van het Israëlisch leger, Moshe Ya’alon.
De regering kan rekenen op een meerderheid van 72 van de in totaal 120 parlementsleden in de Knesset, waaronder die van de fracties van de conservatieve religieuze partijen Shas en het Verenigd Torah Judaïsme. In de nieuwe regering zullen ook twee leden van de Arbeiderspartij zetelen.

Annexatie nederzettingen

Een van de belangrijkste punten in het regeerakkoord is de afspraak om vanaf 1 juli een wet te stemmen die de annexatie mogelijk zal maken van nederzettingen en andere strategisch belangrijke gebiedsdelen van de Westelijke Jordaanoever. Dat is in lijn met het Amerikaans-Israëlisch plan dat de annexatie voorziet van de meeste van de Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebied. VS-minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo heeft al gezegd dat de annexatie van Palestijns gebied een beslissing is die aan Israël toekomt.
Volgens verschillende resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn deze nederzettingen illegaal onder het internationaal recht en in strijd met de Vierde Conventie van Genève die de transfer van delen van de bevolking van de bezettende macht naar de gebieden die deze macht bezet verbiedt. Als nooit eerder tevoren heeft de regering Trump haar steun uitgesproken voor Israël door onder meer de annexatie van de Syrische Golanhoogte goed te keuren en Jeruzalem als hoofdstaat van Israël te erkennen (hoewel evenzeer in strijd met het internationaal recht) waarnaar inmiddels de VS-ambassade is verhuisd. Presidentskandidaat Joe Biden heeft laten verstaan dat de VS-ambassade er voor hem ook moet blijven.
Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van het Europese Buitenlandse Beleid zei in een verklaring dat de Europese Unie elke annexatie beschouwt als een ernstige overtreding van het internationaal recht en navenant zal reageren. Borrell en een aantal Europese lidstaten waaronder België zijn voorstander van sancties, maar er zijn ook verschillende landen (waaronder Hongarije, Tsjechië en Roemenië) die zich daartegen verzetten.
Het Midden-Oostenplatform van 11.11.11 roept de EU op om actie te ondernemen tegen de geplande Israëlische annexatie.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Wat heeft de NAVO met de genocide in Gaza te maken?

De genocide in Gaza zou niet mogelijk zijn zonder het door de VS geleide militair-industrieel complex, en het grootste en meest effectieve instrument daarvan is de NAVO. Na de…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×