Nieuwe datum voor Boliviaanse verkiezingen

De voorzitter van het Opperste Kiestribunaal Salvador Romero heeft meegedeeld dat de algemene verkiezingen zullen plaatsvinden op zondag 6 september 2020. Het is belangrijk nieuws voor dat Andesland. De laatste verkiezingen van 20 oktober 2019 waren immers zeer tumultueus verlopen. De nipte verkiezingsoverwinning van Evo Morales en zijn MAS-partij kon niet gehonoreerd worden, want vermeende onregelmatigheden werden door een extreem rechterzijde aangegrepen om het land te destabiliseren. Om erger te voorkomen verlieten Morales, zijn vice Álvaro García Linera en enkele andere MAS-leden enkele dagen na de verkiezingen die in een regelrechte coup uitmondden het land en vonden onderkomen in een bevriend buitenland (resp. Mexico, Argentina en Cuba). De compleet onbekende, rechtse Jeanine Añez sprong in dat ontstane machtsvacuüm en begon als ‘overgangspresidente’ aan een zeer forse restauratiebeweging.
Zondag 3 mei werd als datum voor nieuwe verkiezingen voorgesteld, maar ondertussen was het coronavirus ook doorgedrongen tot het Andesland. De pandemie heeft in dat land van ongeveer 11 miljoen inwoners ongeveer 10.500 personen besmet van wie 343 intussen gestorven zijn aan het virus. Dat zijn, in vergelijking met andere landen, relatief lage cijfers, en Evo Morales en de MAS zagen daarin vooral een politiek manoeuvre van de voorlopige regering om de geplande verkiezingen op de lange baan te schuiven. Daar waren goede redenen voor, want uit opiniepeilingen van dat ogenblik zag het er naar uit dat MAS waarvoor, bij afwezigheid van Evo Morales, de econoom Luis Arce opkomt, tijdens de eerste stemronde opnieuw aan veertig procent van de stemmen zou komen – en bovendien 10 procent van de stemmen meer dan de tweede kandidaat. De partijen ter rechterzijde komen immers in verspreide slagorde op en blijven onder de verwachtingen. JUNTOS van het MDS (Movimiento Demócrata y Social) komt samen met Unidad Nacional (UN) op en hebben als kandidaten de rechtse interimpresident Jeanine Añez en de neoliberale ondernemer Samuel Doria Medina. Comunidad Ciudadana (CC) lanceerde opnieuw de kandidatuur van Carlos Mesa, die ook op 20 oktober 2019 presidentskandidaat was.
Ondanks de quarantaineperiode kwam de MAS-aanhang op straat om het Opperste Kiestribunaal aan te sporen een nieuwe datum voor de verkiezingen te prikken. Dat is dus intussen 6 september 2020 geworden. Het is nu al duidelijk dat de internationale gemeenschap er zeer scherp zal op toekijken dat de nieuwe verkiezingen op een correcte en vreedzame manier kunnen verlopen. Dat werd intussen al bevestigd door António Guterrez, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het Opperste Kiestribunaal van Bolivia heeft ook al technisch assistentie gevraagd aan de Europese Unie, Zweden, Canada en het Verenigd Koninkrijk.
Wordt vervolgd.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 302 Times, 2 Visits today

Walter Lotens

Walter Lotens studeerde moraalfilosofie, ex-leraar, woonde lang in Suriname, reiziger, Latijns-Amerika watcher en freelancer. Hij schrijft voornamelijk over bewegingen van onderuit van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo. Hij houdt lezingen rond de thema’s die hij in zijn boeken aansnijdt (www.walterLotens.net).