INTERNATIONALE POLITIEK

Nieuwe Bulgaarse patriarch “Russofiel”

Image

Moskou koestert Orthodoxe kerken

Vladimir Poetin kan niet alleen rekenen op de toewijding van de Russisch-Orthodoxe kerk in eigen land, samen met patriarch Kyrill zoekt hij ook bondgenoten bij Orthodoxe kerken in het buitenland. Met succes, zoals recent in Georgië en zopas in Bulgarije.

Na de dood van patriarch Neophytos in maart was er interne rivaliteit waarbij de banden met het Moskouse patriarchaat een rol speelden. Het was bisschop Daniil Visinsky die nipt het pleit won, tot ongenoegen van zijn rivalen die vinden die hij al teveel op de Russische lijn zit. Volgens tegenstanders heeft Moskou trouwens de hand gehad in de campagne om hem te doen verkiezen.

De nieuwe Bulgaarse patriarch heeft de Russische inval in Oekraïne uitdrukkelijk veroordeeld. Tegelijk neemt hij echter de Russische visie over dat dit alles niet los te zien is van de gebeurtenissen in 2014, de “Maidan revolutie”. Ook hij ziet die als een coup gepland en gefinancierd vanuit het buitenland. Hij heeft ook kritiek op de Orthodoxe priesters die goede banden hebben met de autonome Oekraïens-Orthodoxe kerk.

Zijn inwijdingsplechtigheid begin deze week werd onder andere bijgewoond door president Roemen Radev van de Moskougezinde socialistische partij en door de Russische ambassadrice Eleonora Mitrofanova. Deze laatste wordt ervan beschuldigd zich erg te mengen in de Bulgaarse aangelegenheden.

Ook de hiërarchie van de Georgisch-Orthodoxe kerk staat op goede voet met de Russische patriarch Kyrill. En ze steunt volop de politiek van de Georgische regering die meer en meer Russische wetten kopieert. Onlangs was dat de inmiddels goedgekeurde wet op buitenlandse agenten. Nu ligt er een homofobe wet klaar. Dat is een gemene deler van Moskougezinde (maar ook de meeste andere, zoals de Roemeense) Orthodoxe leiders, hun militantisme tegen homorechten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bulgaren (alweer) naar stembus

De Bulgaren zullen op 9 juni niet alleen hun afgevaardigden in het EU- maar ook in het nationaal parlement kunnen kiezen. Hoeveel zullen nog zin hebben om voor de…

Print Friendly, PDF & Email

De rafelrand van de EU: Bulgarije

De oorlog in Oekraine zuigt alle aandacht voor de andere staten langs de Europese Oostgrens weg. Of het moeten Polen en Hongarije zijn, twee notoir eigenzinnige lidstaten van de…

Print Friendly, PDF & Email

Brussel legt Bulgarije kabinet op

Bulgarije heeft na vijf parlementsverkiezingen in twee jaar een nieuwe regering met een parlementaire meerderheid – 132 parlementsleden van de 201 gaven haar het vertrouwen. Een compromis tussen de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×