Nieuwe aanvallen van het Ortega-Murillo-regime tegen de UCA

De bankrekeningen van de prestigieuze “Universidad Centroamericana” UCA, evenals de bankrekeningen van leden van het universiteitsbestuur zijn sinds vorige week geblokkeerd. Bovendien realiseerden de UCA-autoriteiten zich dat alle onroerende goederen (gebouwen en grond) van de UCA “in beslag waren genomen”.

Deze maatregelen zijn de zoveelste aanval op de jezuïetenuniversiteit, een van de laatste plaatsen van universitair onderwijs die niet onder het regime vallen.

Zo werd in september 2022 de vice-rector van de UCA, de Nicaraguaan Jorge Huete (en waarnemend rector) verhinderd om na een academisch verblijf in Argentinië terug te keren naar zijn land. Dezelfde maatregel was een paar weken eerder toegepast op voormalig rector José Idiáquez die in mei 2018 door regimefanaten met de dood was bedreigd.

Ook in april 2022 had de Nationale Assemblee onwettig besloten om de overheidssubsidies (al met 75%) verlaagd aan de UCA volledig af te schaffen, subsidies met name bedoeld om de studies van de studenten met bescheiden middelen te financieren.

.DE “UCA”, EEN CENTRUM VAN CONTESTATIE

Tijdens de burgeropstand van 2018 bedreigde het regime de UCA voor het hosten van “contrarevolutionairen/terroristen” en stuurde er zijn repressieapparaat op af. Dat gebeurde in het bijzonder tijdens de – gigantische- demonstratie die op 30 mei 2018 plaatsvond na de  oproep van de “Madres de Abril” (“Aprilmoeders”). Het regime aarzelde niet om oorlogswapens in te zetten tegen de betogers. Op die dag hadden zo’n 5.000 demonstranten hun toevlucht gezocht in de UCA-gebouwen. Acht 8 deelnemers werden gedood in Managua en 11 anderen op dezelfde dag in provinciesteden. Meer dan 200 demonstranten in heel het land werden gewond door geweervuur

Het was ook vanuit de UCA dat de protestbeweging tegen de passiviteit van de regering begon in het bestrijden van de gigantische bosbrand in het zuidoosten van Nicaragua, met name in het biosfeerreservaat “Indio Maíz”, die op 3 april uitbrak.  (https://www.facebook.com/watch/?v=350926125529478)  Verschillende studentendemonstraties volgden elkaar op, die werden aangevallen door de oproerpolitie toen het nog maar vreedzame marsen waren. Voor de eerste keer zagen we het optreden van “autoconvocados” , van zelf bijeengeroepen groepen die spontaan vanuit de basis zijn ontstaan. De gemobiliseerde studenten zongen het lied “Ay Nicaragua, Nicaragüita” van Carlos Mejía Godoy, singer-songwriter die in augustus 2018 in ballingschap ging en vreesde voor zijn leven. Vele studenten verdwenen in de gevangenis met inbegrip van de Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens Zamora. Amaya werd twee keer gearresteerd door het Ortega-Murillo-regime. De eerste keer op 10 september 2018 voor zogenaamde “terroristische daden” (in feite haar deelname aan studentenmobilisaties waarvan ze een van de leiders was). Ze werd pas op 11 juni 2019 vrijgelaten. Ze werd opnieuw opgepakt op 14 november 2019 en vrijgelaten op 30 december. Op het moment van haar eerste arrestatie zat Amaya in haar vijfde jaar van de medische faculteit., sindsdien is ze “persona non grata” in alle faculteiten in het land. Ze leeft nu in ballingschap waar ze haar studie heeft kunnen hervatten

DE “UCA”, BINNENKORT GENATIONALISEERD?

 Sinds november 2018 zijn meer dan 3 400 ngo’s en non-profitorganisaties uitgeschreven, waarvan meer dan 3 000 alleen al in 2022 en 2023. Wat is de volgende stap? Zal het regime haar rechtspersoonlijkheid onttrekken aan de non-profitorganisatie die eigenaar is van de UCA? Zal het al haar bezittingen confisqueren en er een staatsuniversiteit van maken? Heel goed mogelijk! 26 universitaire centra ondergingen dit lot al sinds 2021.

In de totalitaire logica die sinds 2018 en vooral sinds 2021 wordt toegepast, wil de Ortega-Murillo-clan alle sectoren van de samenleving, inclusief het universitair onderwijs, strak controleren. Zoals op staatsuniversiteiten waar de studentenvakbond UNEN, die het Ortega-regime steunen, studenten en professoren in de gaten houdt en “boze geesten” aan de kaak stelt. De enige toegelaten politieke activiteiten moeten dienen ter ondersteuning van het regime.  Zo werden er in 2018 honderden leerlingen  uitgesloten  en ook tientallen docenten. Wie nu nog een studiebeurs wil ontvangen moet zijn/haar schrijven richten aan de “goede commandant Daniel”. Zonder volstrekte trouw aan ‘de goede commandant Daniel’ kom je in Nicaragua nergens, tenzij in de gevangenis.

Bronnen:

https://nicaraguaactual.tv/ortega-abre-paso-posible…/

https://www.despacho505.com/ortega-va-por-la-uca…/…

https://www.divergentes.com/congelan-cuentas-uca/…

https://www.laprensani.com/…/3188736-dictadura-ordena…

https://nicaraguainvestiga.com/…/128176-dictadura…/…

https://www.laprensani.com/…/2587640-universidad…

Print Friendly, PDF & Email

Visited 282 Times, 1 Visit today

Tags :
Walter Lotens

Walter Lotens studeerde moraalfilosofie, ex-leraar, woonde lang in Suriname, reiziger, Latijns-Amerika watcher en freelancer. Hij schrijft voornamelijk over bewegingen van onderuit van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo. Hij houdt lezingen rond de thema’s die hij in zijn boeken aansnijdt (www.walterLotens.net).

zie ook