INTERNATIONALE POLITIEK

Nieuw aanbod voor Franse kiezer: Nupes, Ensemble…

Image

De Franse kiezers krijgen voor de parlementsverkiezingen van 12 en 19 juni een vernieuwd aanbod. De Macronie wordt nu Renaissance, verpakt in Ensemble, en verenigd links, op NPA na, treedt aan als Nupes – Nouvelle Union Populaire Ecologique et Social. Nog vijf weken om de nieuwe merknamen bekend te maken.

Nupes, PS

De Nupes is afgerond: de nationale raad van de PS keurde het akkoord goed met 62 %. Een deel van de PS treedt in dissidentie en zal zich niets aantrekken van de afgesproken verdeling van de kiesdistricten. Er zullen dus dissidente PS-kandidaten zijn in een aantal districten.

De PS zal dus parlementair kunnen overleven. Maar de presidentsverkiezingen en het akkoord met LFI hebben diepe wonden geslagen. De PS rekent wel op zijn nog altijd relatief sterke lokale inplanting – in de regio’s en talrijke steden – om weer overeind te komen.

Bij de tegenstanders van het akkoord vinden we onder andere de ‘hollandistes”, ex-president François Hollande en enkele van zijn gewezen ministers. De rechtervleugel dus die nog niet naar Macron is overgestapt, politici die heimwee hebben naar de tijd dat ze het, onder Hollande (2012-2017), voor het zeggen hadden. Het is precies die regeerperiode die de PS in een diepe crisis stortte.

Hun verwijten aan LFI: te radicaal, te weinig Europagezind en verraad aan de “laïcité”. Ze verwijten Mélenchon mee te lopen in het communautarisme, met o.m. zijn deelname eind 2019 aan de betoging in Parijs tegen de islamofobie, georganiseerd door de Moslim Broeders. Dat leverde Mélenchon alvast zeer veel stemmen op in buurten met grote moslimbevoking.

NPA

De trotskistische Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA )besliste uiteindelijk niet mee te doen met de Nupes (LFI van Jean-Luc Mélenchon, het groene EELV, de communistische PCF en de PS). Vooral het akkoord met de PS komt volgens de NPA neer op een afzwakking van het oorspronkelijk radicaal linkse programma.

LFI wou ook slechts 5, moeilijk winbare, kiesdistricten toewijzen, terwijl NPA er volgens de LFI-regel van evenredigheid 13 had moeten hebben.
(Zie: https://nouveaupartianticapitaliste.org/communique/elections-legislatives-declaration-du-conseil-politique-national-du-npa?fbclid=IwAR2hr61-2teLcQC3DY15Q1JRve4ezrxlgduTzfI0eKcrUCziZCnY8VxJwlg)

Ensemble

Intussen trachten ze bij de Macronie de onderlinge rivaliteiten te beslechten met nieuwe etiketten. Macrons La République en Marche (LRM) krijgt een nieuwe naam, Renaissance. En al de andere volgers, die van Modem, die van Horizons, een handvol “linkse” en degenen die bij de rechtse LR zitten te wachten, kunnen hun loyauteit betuigen door kandidaat te zijn onder het etiket ‘Ensemble’ (Samen).

De zetels worden nu verdeeld tussen de vele stromingen, ook linkse, maar die moeten in dat rechts gezelschap tevreden zijn met wat kruimels.

Zie ook:

Mélenchon smeedt linkse eenheid

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Macronie tussen twee vuren

Compleet negeren, de naam niet uitspreken, zo was het ordewoord bij de partijen van de ‘Macronie’ over de lijst van Raphaël Glucksmann – Place Publique/PS. De strijd voor de…

Print Friendly, PDF & Email

Franse PS ligt in de touwen

Een voorzittersverkiezing moest duidelijk maken waar de zieltogende Franse socialistische PS voor staat. Met uittredend partijleider Olivier Faure in de linkse alliantie Nupes, of autonomer, of eruit. Die verkiezing…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×