Nicaragua: wat je niet leest in de alternatieve media

Er zijn gezondheidscentra en ziekenhuizen gebouwd, de familiale economie wordt geholpen, er worden wegen gebouwd. Fantastisch toch! Of had je iets anders verwacht van een President die uit een linkse guerrillabeweging komt?

Nicaragua is weer één van die landen waar de linkerzijde over verdeeld is. Alles wat er zo geweldig positief aan is ‘komt niet in de mainsteream media’, zo wordt ons verteld.

Dat Daniel Ortega een klinkende verkiezingsoverwinning heeft behaald in november 2021 en aan zijn vierde mandaat kon beginnen, werd wel uitvoerig belicht, zo herinner ik me.

Wat minder wordt belicht, is dat 46 oppositieleden in de gevangenis werden opgesloten. ‘Een ongelukkige situatie’, zo stelt Maurice Lemoine in DWM. Maar het zijn wel allemaal oppositieleden die Nicaraguaanse wetten hebben overtreden…

Er zitten ook flink wat ex-leden van het FSLN (Frente Sandinista de Liberacion nacional dat tegen de dictatuur van Somoza streed) in de gevangenis. Als we Maurice Lemoine mogen geloven zijn het allemaal mensen die verrechtst zijn en terecht werden opgesloten: Dora María Tellez, Victor Hugo Tinoco… Sergio Ramirez leeft in ballingschap, net zoals Gioconda Belli.

Eén man wordt even vernoemd, maar zonder verdere uitleg: Hugo Torres.

Hugo Torres is net overleden, in de gevangenis. Hij werd opgepakt op 13  juni vorig jaar, was 73 jaar oud, en werd in december 2021 naar het ziekenhuis gebracht. ‘Verraad is de zwaarste kanker’, aldus Gioconda Belli.

Hugo Torres is de man die twee zeer moeilijke guerrilla-acties uitvoerde tijdens de burgeroorlog, en bij één daarvan werden gevangenen bevrijd, waaronder ene Daniel Ortega. Hugo Torres heeft het leven van Daniel Ortega gered. Daniel Ortega heeft Hugo Torres in de gevangenis laten sterven.

18 van de gevangen genomen en van samenzwering beschuldigde oppositieleden werden inmiddels schuldig bevonden en 7 liepen straffen op van 8 tot 13 jaar.

Gewoon ter vervollediging, want ook alternatieve media zeggen niet alles.

Misschien is het laatste boek van Sergio Ramirez ook al vertaald: Togolele no sabía bailar. Een aanrader.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 542 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook