Nicaragua: Statenloos maar vrij!

Het was een complete verrassing, voor iedereen, toen eerder deze week een chartervlucht van Managua naar Washington vertrok.

Tweehonderdtweeëntwintig gevangenen werd midden in de nacht meegedeeld dat ze zich moesten aankleden en klaar maken om te vertrekken. Niemand wist waarom. Ze werden in bussen weggebracht en zagen verbaasd dat ze aankwamen op de luchthaven. Toen begrepen ze wat er aan het gebeuren was.

Op het vliegtuig werd hen gezegd dat het richting Washington ging. Ze kregen een nieuw paspoort dat tien jaar geldig is. Maar tegelijk werd in het Parlement in Managua een wet gestemd om hen de nationaliteit af te nemen. Ze zijn ‘uit het land gezet’ – ‘desterrados’.

De katholieke bisschop Rolando Alvarez, die in huisarrest zat, weigerde op te stappen. Hij werd naar de gevangenis gebracht en prompt veroordeeld tot 26 jaar en vier maanden.

Het was vreugde in Washington, hoewel niet iedereen vrijuit durfde spreken. Velen hebben hun familie moeten achter laten en vrezen represailles.

‘Ze hebben ons willen breken’, zei Dora Maria Tellez, ‘maar het is Ortega die nu verliest, het is hem niet gelukt’.

De volledige lijst van wie is vrijgelaten vindt men hier: La lista de los presos políticos desterrados por Daniel Ortega (confidencial.digital) . Het zijn politici, journalisten, vakbondsmensen, boerenleiders, mensenrechtenverdedigers, enz. De meesten zijn ex-sandinisten en zelfs medestrijders van Ortega in de jaren ’70.

De afgelopen jaren deed Ortega universiteiten en mediabedrijven sluiten, net als 3106 ngo’s, waaronder zelfs sportclubs of solidariteitsbewegingen uit de medische sector, zoals een vereniging voor kindjes met een hazenlip.

Spanje heeft inmiddels gezegd bereid te zijn de 222 op te vangen en de Spaanse nationaliteit te geven.

Op zich is dit erg goed nieuws voor mensen die werden bevrijd uit gevangenissen en van ergerlijke praktijken. Het blijft slecht nieuws voor Nicaragua waar zondag 12 februari een solidariteitsbetoging met de President plaats vond. Enkele duizenden mensen schreeuwden hun afkeer van de ‘misdadigers’ uit, onverkort landverraders genoemd. Ortega is een democratische President, zo luidt het.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 241 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook