INTERNATIONALE POLITIEK

Netflix, Delaware, Biden

Image

Netflix, streamingdienst die films reeksen en documentaires aanbiedt, betaalde aan de Franse fiscus 564.000 euro belastingen. Een peulschil in vergelijking met de jaaropbrengst, geschat op 800 miljoen euro.

Volgens het tijdschrift ‘Capital’ zou Netflix normaal 80 miljoen euro, hebben moeten betaald, wat nog altijd weinig lijkt. Maar Netflix doet zoals zoveel andere bedrijven: het deelt zich op. De filialen in Frankrijk hebben niets te maken met de hoofdtaken. Door die constructie gaat het gros van de opbrengst naar… Nederland en Delaware.

Delaware

Laat Delaware nu de thuisstaat zijn van Joe Biden, Democratische presidentskandidaat. Delaware heeft een zeer speciaal statuut in de VS, namelijk als fiscaal paradijs.

Volgens experts stond Delaware meer dan een eeuw model voor andere fiscale paradijzen buiten de VS. Delaware staat blijkbaar ook model voor diverse EU-staten, waaronder dus Nederland.

Delaware heeft met één miljoen inwoners meer dan één miljoen geregistreerde ondernemingen. Kandidaat Joe Biden zal er geen werk van maken om dat af te bouwen. Veel van zijn vrienden, onder wie de Clintons, zijn ook in Delaware geregistreerd. Meer dan de helft van de VS- hedge funds (gierfondsen) heeft er zijn zetel.

De welvaart van die staat is voor een groot deel gebaseerd op brievenbusfirma’s – die niets illegaal doen. Het gaat “gewoon om vertrouwelijkheid en anonimiteit”. Kwaliteiten waar ook misdaadbenden graag gebruik van maken, want die zijn erg gesteld op dergelijke discretie.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

NAVO viert 75e verjaardag in Koude Oorlogssfeer

Van 9 tot 11 juli komen de staatshoofden en regeringsleiders in Washington samen om de 75ste verjaardag van de NAVO te vieren. Nog niet zo lang geleden verkeerde de…

Print Friendly, PDF & Email

Miljardensteun aan Oekraïne voor bodemloze oorlogsput

Er kwam veel politiek gesjacher aan te pas, maar uiteindelijk kreeg het Witte Huis zijn miljardensteunpakket voor Oekraïne, Israël en Taiwan gestemd in het Congres. Voor Oekraïne is er…

Print Friendly, PDF & Email

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×