Netflix, Delaware, Biden

Netflix, streamingdienst die films reeksen en documentaires aanbiedt, betaalde aan de Franse fiscus 564.000 euro belastingen. Een peulschil in vergelijking met de jaaropbrengst, geschat op 800 miljoen euro.

Volgens het tijdschrift ‘Capital’ zou Netflix normaal 80 miljoen euro, hebben moeten betaald, wat nog altijd weinig lijkt. Maar Netflix doet zoals zoveel andere bedrijven: het deelt zich op. De filialen in Frankrijk hebben niets te maken met de hoofdtaken. Door die constructie gaat het gros van de opbrengst naar… Nederland en Delaware.

Delaware

Laat Delaware nu de thuisstaat zijn van Joe Biden, Democratische presidentskandidaat. Delaware heeft een zeer speciaal statuut in de VS, namelijk als fiscaal paradijs.

Volgens experts stond Delaware meer dan een eeuw model voor andere fiscale paradijzen buiten de VS. Delaware staat blijkbaar ook model voor diverse EU-staten, waaronder dus Nederland.

Delaware heeft met één miljoen inwoners meer dan één miljoen geregistreerde ondernemingen. Kandidaat Joe Biden zal er geen werk van maken om dat af te bouwen. Veel van zijn vrienden, onder wie de Clintons, zijn ook in Delaware geregistreerd. Meer dan de helft van de VS- hedge funds (gierfondsen) heeft er zijn zetel.

De welvaart van die staat is voor een groot deel gebaseerd op brievenbusfirma’s – die niets illegaal doen. Het gaat “gewoon om vertrouwelijkheid en anonimiteit”. Kwaliteiten waar ook misdaadbenden graag gebruik van maken, want die zijn erg gesteld op dergelijke discretie.