Op maandag 11 December 2017 zal de Israëlische Premier Benyamin Netanyahu in Brussel zijn. Uitgenodigd door Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, zal Netanyahu deelnemen aan “een informele gedachtewisseling met de ministers van de Europese Unie in de marge van de Raad Buitenlandse Zaken.”
Wij hekelen de komst van Netanyahu op Belgische en Europese bodem. Sinds 2009, de datum van zijn laatste mandaat als hoofd van de Israëlische regering, is Benjamin Netanyahu onophoudelijk tegen de fundamentele rechten van het Palestijnse volk ingegaan en, meer in het algemeen, tegen het internationaal recht. Netanyahu heeft zichzelf onlangs aangeprezen als de minister-president onder wiens bewind het grootste aantal Israëlische nederzettingen in Palestina het licht gezien heeft. Op die manier haalt hij de neus op voor de eisen van de Europese Unie, die hem, paradoxaal genoeg, vandaag met groot vertoon verwelkomt.
Sinds de goedkeuring van resolutie 2334 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die nog maar eens de nederzettingenpolitiek veroordeelde, met 14 stemmen tegen en één onthouding, hebben de Israëlische autoriteiten de uitvoering van de kolonisatieplannen bespoedigd, een wet goedgekeurd die de confiscatie van private Palestijnse grond legaliseert en hun voornemen bekend gemaakt om de kolonies voor altijd te behouden. Op die manier tonen zij op een bewust provocerende wijze hun vaste voornemen tot het negeren van de meest fundamentele regels van het internationaal recht.
De Israëlische premier nam ook het initiatief voor de verwoestende aanval op Gaza, “Protective Edge”, in 2014, waarin, volgens de Verenigde Naties, 2.251 Palestijnen, onder wie 1.462 burgers, werden gedood. Naast de doden, werden 11.000 Palestijnen gewond en 100.000 ontheemd. In een rapport, gepubliceerd na de aanval op de Gazastrook, komt Amnesty International tot een duidelijke conclusie: de staat Israël heeft zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in de Gazastrook, die trouwens ook nog verstikt wordt door een 10 jaar oude Israëlische blokkade.
Daarenboven verwijdert de politiek van extreem-rechts van de regering Netanyahu alleen maar het vooruitzicht van een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten; nooit was de Israëlische politiek van bezetting zo brutaal voor het Palestijnse volk, nooit was het regime van apartheid dat de Palestijnen wordt opgelegd, zo duidelijk. Willekeurige arrestaties, vernietiging van infrastructuur, een politiek van steun aan de kolonisten, onderdrukking en vernedering zijn onderdeel van het dagelijks leven van de bevolking van Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Ten slotte is er in Israël zelf een stinkend klimaat ontstaan en is er een ware heksenjacht gaande tegen de verdedigers van de mensenrechten.
Hoe kunnen we toestaan, dat, ondanks deze (niet-exhaustieve) lijst misdrijven, toegeschreven aan Benyamin Netanyahu, deze laatste wordt verwelkomd in Brussel aan de zijde van onze ministers van buitenlandse zaken? Door Netanyahu te ontvangen, legitimeert de Europese Unie niet alleen, maar maakt ze zich ook medeplichtig aan, een racistisch en crimineel beleid. Op die manier sluit ze zich aan bij steun aan de Israëlische politiek zoals Donald Trump, de AFD in Duitsland, het Front National en andere extreemrechtse bewegingen.
Wij veroordelen ten zeerste de komst van Netanyahu in Brussel en komen op voor onze strijd voor de bevrijding van het Palestijnse volk. Deze strijd, geïnspireerd door het verzet tegen koloniale of racistische politiek, is ook die van een egalitaire samenleving die elke vorm van racisme uitsluit, waaronder islamofobie en antisemitisme.
Daarom eisen wij van de Europese Unie, dat Benyamin Netanyahu niet in Brussel wordt verwelkomd op 11 December.
Europa heeft directe middelen om op te treden ten gunste van de eerbiediging van het internationaal recht, met name: een einde aan de bezetting, de vrijlating van Palestijnse politieke gevangenen, het einde van de blokkade van Gaza en het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen die 70 jaar geleden werden verdreven.
Wij doen een beroep op de Europese Unie en haar lidstaten, om aan een rechtvaardige en duurzame vrede in de regio te werken, met name door het Associatieverdrag EU-Israël af te schaffen en de instelling van een militair embargo tegen de aan oorlogsmisdaden schuldige staat.
Palestina Solidariteit vzw
www.palestinasolidariteit.be