Netanyahu doet maar

Benjamin Netanyahu had zogoed als zichzelf uitgenodigd op het Elysée in Parijs om er (2 februari) te gaan overleggen met president Emmanuel Macron.Die had een vroegere uitnodiging herhaald na een Palestijnse aanslag (27 januari) in Jeruzalem met 7 doden en de Israëlische premier kwam direct. Macron sprak met geen woord over de 35 vermoorde Palestijnen dit jaar. Want men moet Netanyahu sparen, hij moet het immers opnemen tegen regeringspartners die nog veel erger zijn, klinkt het in Parijs. Netanyahu dus een gematigde?

Zwijgers

Macrons voorliefde voor Israël is onwrikbaar. De Franse president is zelfs voor een keer milder dan Washington. Want VS-minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken had bij zijn recent bezoek aan Israël wel kritiek. Dat ging dan wel over de rechtstaat die bedreigd is nu de Israëlische regering het Hooggerechtshof vleugellam wil maken om te beletten dat dit Hof nog tussenkomt in regeringzaken. Maar ook Blinken sprak niet over de vermoorde Palestijnen.

De Franse president heeft Israël al veel cadeaus gedaan. In maart vorig jaar liet hij ex-premier Jean Castex bij de CRIF (Conseil représentatif des institutions juives de France) een verklaring voorlezen waarin hij Jeruzalem bestempelde als “de eeuwige hoofdstad van het joodse volk”. Hij heeft de Franse ambassade nog wel niet durven verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem zoals Donald Trump wel deed.

Twee maten

De Palestijnen moeten dus niet op Parijs rekenen. Dat weten ze al langer. Zoals ze ook niet op de rest van de Europese Unie moeten rekenen. Marokkanen zijn verbaasd dat het EU-parlement onlangs zo een scherpe resolutie stemde over mensenrechten in Marokko, terwijl de Israëlische repressie dagelijks Palestijnen vermoordt.

En Macron steunde het Iraanse verzet door drie Iraanse voorvechtsters ervan te ontvangen. Maar als het om Palestijnen gaat, ontvangt hij in naam van de gemeenschappelijke strijd tegen het Iraans regime, hun moordenaars. Die intussen gewapenderhand een compleet apartheidssysteem uitbouwen.

Macron heeft er bij Netanyahu wel op aangedrongen meer steun te verlenen aan Oekraïne…

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 169 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook