INTERNATIONALE POLITIEK

Nederland schoothondje van de VS

Image

“Ik zal niet deelnemen aan een ontmoeting met Vladimir Poetin,” zei premier Mark Rutte in reactie op een Duits-Frans voorstel van om een ​​topontmoeting met de Russische president te organiseren. Die reactie kwam niet als een verrassing. Een goede betrekking van de EU met Rusland druist in tegen de belangen van de VS. Zodra die in het geding komen springt Nederland onmiddellijk op de bres voor de VS. In de woorden van de voormalige Amerikaanse ambassadeur George Sobel: “De Nederlanders dienen als belangrijk transatlantisch anker in Europa.”

Eind juni konden de leiders van de Europese Unie het niet eens worden over een voorstel van Frankrijk en Duitsland om binnenkort een top te houden met de Russische president Vladimir Poetin. In de internationale pers werden als belangrijkste tegenstanders hiervan genoemd: Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Maar ook Nederland lag dwars. Hoewel premier Rutte zei dat de Duitsers en Fransen vooral moesten doen wat ze niet konden laten, gaf hij een krachtig signaal af
door te zeggen dat hij zich absent zou melden als het kwam tot een ontmoeting met Poetin. Toen een verslaggever naar zijn reden vroeg, antwoordde hij: “MH17”.

Poetin beschaamt Rutte

Het lijdt geen twijfel dat de vliegramp met MH17 de bilaterale betrekkingen tussen Rusland en Nederland flink heeft geschaad. Maar het lijkt erop dat ook andere factoren een rol spelen. In april 2013 kreeg Poetin tijdens een bezoek aan Nederland kritiek van Rutte op de Russische Wet ter bescherming van kinderen tegen informatie die
traditionele gezinswaarden ontkent, bijgenaamd de Homopropagandawet. Poetin zette vervolgens Rutte voor schut door fijntjes op te merken dat Nederland een partij in de Tweede Kamer heeft die vrouwen weerde (SGP) en dat het Nederlandse rechtssysteem een organisatie toestond die pedofilie propageerde (Vereniging Martijn).
Iets wat Poetin niet vermeldde: Rutte’s politieke partij VVD heeft een staat van dienst in het proberen om perverse seksuele activiteiten geaccepteerd te krijgen. In de jaren zeventig en tachtig drongen prominente VVD’ers er op aan om de leeftijdsgrens voor seks met kinderen neerwaarts bij te stellen, onder wie Ed Nijpels en Frits Korthals Altes. In 1993 stelde de VVD-jongerenorganisatie JOVD in een discussiestuk dat seks met dieren moest kunnen. Rutte was van 1988 tot 1991 voorzitter van de JOVD. Het is niet bekend hoe hij over bestialiteiten en pedofilie denkt. Maar de manier waarop Poetin zijn kritiek op de Homopropagandawet pareerde zal hem zeker niet lekker hebben gezeten.

Verdeel en heers

Het lijkt erop dat de VS Nederland gebruiken als instrument om Duitsland en Frankrijk af te houden van initiatieven om de relatie van de EU met Rusland te verbeteren. Vooral toenaderingspogingen van Duitsland tot Rusland kunnen rekenen op een allergische reactie van de Amerikanen. “De belangrijkste zorg van de VS is de relatie tussen Duitsland en Rusland,” legde oprichter van de invloedrijke Amerikaanse denktank Stratfor George Friedman uit op een bijeenkomst van The Chicago Council on Global Affairs. “Niets zou een grotere bedreiging vormen voor de VS als een combinatie van Duits kapitaal en Duitse technologie met Russische natuurlijke hulpbronnen en Russische mankracht. Het is van groot belang voor de VS om dat te voorkomen. We hebben daarvoor gevochten. De Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog.” Dit sluit aan op een uitspraak van de voormalige Amerikaanse senator en president Harry Truman. Toen in 1941 Duitsland Rusland binnenviel zei hij: “Als we zien dat Duitsland de oorlog wint, moeten we Rusland helpen; en als dat Rusland aan de winnende hand is, moeten we Duitsland helpen, zodat ze elkaar zoveel mogelijk uitmoorden.” Het aloude spel van ‘verdeel en heers’ dus.

Nederlands anker voor VS in EU

De Nederlandse autoriteiten staan ​​bekend om hun dienstbaarheid aan de VS. In 2017 interviewde ik Harry van Bommel van de Socialistische Partij (SP) die op dat moment het langst zittende Tweede Kamerlid was. Ik vroeg hem of Nederland ooit ‘nee’ had gezegd tegen een verzoek uit Washington. Als enige voorbeeld kon hij bedenken dat de Nederlandse krijgsmacht zich terugtrok uit het Afghaanse Uruzgan. “Dat werd ons flink verweten door de Amerikanen, herinnert hij zich. “Om dat een beetje goed te maken zijn we later wel iets anders gaan doen in Uruzgan.”
De Nederlanders dienen als belangrijk transatlantisch anker in Europa,” schreef in 2005 de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, George Sobel in een vertrouwelijk overdrachtsdocument dat later op WikiLeaks verscheen. “Als één van de oorspronkelijke zes EU-leden trekken de Nederlanders samen op met de Britten bij het tegengaan van Frans- Duitse inspanningen om de transatlantische koers van Europa te verleggen (…) De banden met Nederland moeten over het gehele politieke spectrum verder worden aangehaald om ons ervan te verzekeren dat de Nederlanders doorgaan met wat ze doen: anderen zover krijgen dat zij belangen nastreven die in lijn zijn met die van de VS.”

Beloning en straf

Hoe zorgen de VS ervoor dat Nederland Amerikaanse belangen nastreeft en anderen hiervoor warm maakt? Daar zijn diverse methodes voor. Allereerst natuurlijk door de Amerikaanse wensen voor te leggen tijdens ontmoetingen die zij arrangeren met Nederlandse politici. Op Wikileaks zijn diverse verslagen te vinden van de Amerikaanse ambassade van dergelijke ontmoetingen. Nederlandse politici weten welke beloning ze kunnen verwachten als zij Washington dienen of op welke manier ze worden gestraft als ze dit niet doen. Ze spelen graag een rol op het wereldtoneel. De Amerikanen maken daar dankbaar misbruik van. “Nee” tegen de Amerikanen kan ertoe leiden dat Nederland wordt uitgesloten wordt van deelname aan belangrijke besprekingen zoals de G20, vertelde Van Bommel mij. “Het kan ook leiden tot repercussies bij de benoeming van functionarissen op internationale posten, zoals bij de NAVO en de VN.” Bekend voorbeeld is toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer die de Amerikanen steun toezegde voor een oorlog tegen Irak, zelfs nog voordat zij officieel besloten hadden ten oorlog te gaan. Hij werd daarop benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO.
Een andere methode om de Nederlanders bij de les te houden is de dreiging met geweld. De Amerikaanse Service-Members’ Protection Act, bijgenaamd ‘The Hague Invasion Act’ maakt het de Amerikaanse president sinds 2002 mogelijk geweld te gebruiken in Nederland mocht het Internationaal Strafhof in Den Haag een Amerikaan in hechtenis nemen of een burger van een geallieerd land (Lees: Israël). De onthullingen in 1990 over Operatie Gladio hebben bovendien geleerd dat de VS niet terugschrikken voor het plegen van terroristische aanslagen als hun belangen in gevaar komen. Gladio was een door de NAVO en CIA gesteund netwerk in Italië dat aanslagen pleegde en ervoor zorgde dat de communisten in het land daarvan de schuld kregen. Ook Nederland, België en tal van andere Europese landen kenden een dergelijk geheim militair netwerk. Het communistische gevaar was in Nederland echter kennelijk niet groot genoeg voor de VS, want tot aanslagen waar de communistische partij CPN van Marcus Bakker de schuld van kreeg kwam het niet. In België is de terreurgroep de Bende van Nijvel in verband gebracht met activiteiten van de CIA.

Chantage pedofielen op hoge posities

Verder schuwen de VS chantage niet, is de ervaring van professor Werner Weidenfeld, die voor de Duitse regering 12 jaar lang de betrekkingen met de VS coördineerde. “Als we het niet eens zijn met de Amerikanen over een serieuze kwestie leggen ze inlichtingenmateriaal op tafel, compromitterend voor Duitsland, en ze zeggen: Of je werkt mee of het is met je gedaan,” verklaarde Weidenfeld.

In 2017 meldde Roger Stone, die de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016 had geleid, op Twitter dat Trumps veiligheidsadviseur Michael Flynn in het bezit was van een lijst met pedofielen op hoge posities en dat publicatie hiervan voor opschudding zou zorgen. Hij voorzag zijn tweet van de veelbetekenende hashtag ‘Nederland’. Deze lijst is nooit gepubliceerd, tot grote teleurstelling van velen in Nederland die hun hoop hadden gevestigd op Trumps belofte van ‘drain the swamp’ (Leg het moeras droog). Echter, Stone’s tweet was allesbehalve een losse flodder. Deze had een basis in de realiteit. Het Amerikaanse inlichtingenapparaat heeft interesse getoond in het misbruik van minderjarige jongens in Nederland. Een voormalig eigenaar van een ‘jongensbordeel’ Karel Maasdam, die in 1998 tot vier jaar cel werd veroordeeld, verklaarde tegenover een journalist van het Nederlandse dagblad AD dat Amerikaanse inlichtingenmensen zijn hele klantenbestand hadden doorzocht en dat de toenmalige Nederlandse inlichtingendienst BVD onaangenaam verrast was toen deze dit vernam. Het zal niet voor niets zijn dat Trumps veiligheidsadviseur de lijst nooit openbaar heeft gemaakt. Met een openbaar gemaakte lijst is het moeilijk chanteren.

In Nederland speelt sinds jaren de zaak rond een voormalige topambtenaar van het Ministerie van Justitie die beschuldigd is van de verkrachting van minderjarige jongens. Een parlementariër die deze zaak aankaartte, Pieter Omtzigt, werd door zijn eigen partij, het CDA, en waarschijnlijk op verzoek van premier Mark Rutte, de mond gesnoerd. De populaire Omtzigt zit sinds enkele maanden ziek thuis en heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd.


Waardeerde u mijn artikel? En vindt u het belangrijk dat dit artikel niet achter een betaalmuur staat? Uw donatie is van harte welkom.
Zie hiervoor mijn website: http://www.ericvandebeek.nl/Doneer

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Seksschandaal Nederland: Pers zwijgt over intimidatie Kamerlid

De Nederlandse pers wist al in 2013 dat CDA-parlementariër Pieter Omtzigt de mond was gesnoerd over de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie Joris Demmink, die verdacht werd…

Print Friendly, PDF & Email

Seksschandaal Nederland: parlementariër de mond gesnoerd

Voormalig CDA-lijsttrekker Sybrand Buma heeft Kamerlid Pieter Omtzigt het zwijgen opgelegd over de van pedofiele praktijken beschuldigde topambtenaar Joris Demmink. Buma zou dit gedaan hebben op aandringen van premier…

Print Friendly, PDF & Email

Er ist wieder da! Hij is weer terug!

Met pagina-grote advertenties in de landelijke dagbladen richt Rutte de aandacht op de buitenlanders die niet normaal doen. De toon is nog relatief mild: Doe normaal of ga weg!…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Europees uiterst-rechts in grote herschikking

“Ik wil samenwerken met Meloni” (Ursula) Marine Le Pen breekt nu uitdrukkelijk met het Duitse AfD, terwijl ze in Madrid deelnam aan een extreem-rechtse top georganiseerd door het zeer…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

You May Also Like

×