INTERNATIONALE POLITIEK

Nazi aan de eer in Ottawa

Image

Dit is erg vervelend voor premier Justin Trudeau van Canada die samen met de bezoekende Oekraïense president Volodymyr Zelensky en met het Canadese parlement nazi Yaroslav Hunka twee keer een ovatie bracht. Anthony Rota, de parlementsvoorzitter die de ovatie uitlokte, verontschuldigt zich. Hij wist niet goed wat die gewezen nazi had gedaan.

Rota had op de aanwezigheid van “oorlogsheld” Yaroslav Hunka, gewezen en vroeg die man een staande ovatie te brengen. De parlementsleden stonden recht, Zelensky balde de vuist om eer te bewijzen aan deze 98-jarige “held”. Die zijn publiek vanop de gaanderij groette.

Waffen SS

Wat deze oorlogsheld had gedaan: Hunka was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de beruchte “Eerste Oekraïense Divisie”.
Het waren enkele joodse organisaties die na de ovatie de klok luidden: Die Eerste Divisie stond bekend als de afdeling Galicië van de Waffen-SS, een eenheid van vrijwilligers die onder bevel van de SS stonden. Zeer overtuigde en militante nazi’s dus.

Die vrijwilligers hadden er dus niet de minste moeite mee om deel te nemen aan de massale moordpartijen op Joden en Polen. Na de oorlog kregen 600 leden van die divisie toestemming om zich in Canada te vestigen. In Canada staan twee memorialen ter ere van Oekraïners die met de nazi’s hebben gevochten.

Dat die Oekraïense nazi’s zich in Canada konden vestigen en nog grote eer kregen, doet toch wel vragen rijzen over Cnada als toevluchtsoord voor nazi-oorlogsmisdadigers. Dat parlementsvoorzitter Rota Hunka herkende als iemand die in zijn district woont maar toch zegt niet te weten wat die man deed, lijkt op zijn minst eigenaardig.

De Oekraïense SS deed hetzelfde werk als de benden van Stepan Bandera die in 1943 tienduizenden Joden en Polen ombracht Bandera wordt in Oekraïne volop geëerd als een nationale held en is zeer populair bij militaire leiders.

Dat is allemaal koren op de molen van de Russische president Vladimir Poetin. Die beweert immers dat hij Oekraïne wil zuiveren van nazi’s, terwijl het er in zijn kamp krioelt van de nazi’s.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

‘Vredestop’: wie niet tekende en waarom

De grote “vredesconferentie” over de oorlog in Oekraïne, leverde een communiqué op ondertekend door 82 vertegenwoordigde landen en instanties. Een succes? Niet als men naar het objectief van de…

Print Friendly, PDF & Email

Politiek voorspel tot oorlog in Oekraïne

Dit boekje bevat artikels van de auteur André Larané uit de jaren 2014-2023. Hij beschouwt Poetin als de hoofdschuldige voor de oorlog, maar vindt dat het Westen en zeker…

Print Friendly, PDF & Email

Over tien jaar oorlog Rusland-Oekraïne

Opération spéciale. Dix ans de guerre entre Russie et Ukraine, vus et vécus depuis le Donbass. Paul Gogo (°1991) is correspondent Oekraïne en Rusland voor o.m. La Libre Belgique. Al…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×