25 September 2023

Nazi aan de eer in Ottawa

Dit is erg vervelend voor premier Justin Trudeau van Canada die samen met de bezoekende Oekraïense president Volodymyr Zelensky en met het Canadese parlement nazi Yaroslav Hunka twee keer een ovatie bracht. Anthony Rota, de parlementsvoorzitter die de ovatie uitlokte, verontschuldigt zich. Hij wist niet goed wat die gewezen nazi had gedaan.

Rota had op de aanwezigheid van “oorlogsheld” Yaroslav Hunka, gewezen en vroeg die man een staande ovatie te brengen. De parlementsleden stonden recht, Zelensky balde de vuist om eer te bewijzen aan deze 98-jarige “held”. Die zijn publiek vanop de gaanderij groette.

Waffen SS

Wat deze oorlogsheld had gedaan: Hunka was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de beruchte “Eerste Oekraïense Divisie”.
Het waren enkele joodse organisaties die na de ovatie de klok luidden: Die Eerste Divisie stond bekend als de afdeling Galicië van de Waffen-SS, een eenheid van vrijwilligers die onder bevel van de SS stonden. Zeer overtuigde en militante nazi’s dus.

Die vrijwilligers hadden er dus niet de minste moeite mee om deel te nemen aan de massale moordpartijen op Joden en Polen. Na de oorlog kregen 600 leden van die divisie toestemming om zich in Canada te vestigen. In Canada staan twee memorialen ter ere van Oekraïners die met de nazi’s hebben gevochten.

Dat die Oekraïense nazi’s zich in Canada konden vestigen en nog grote eer kregen, doet toch wel vragen rijzen over Cnada als toevluchtsoord voor nazi-oorlogsmisdadigers. Dat parlementsvoorzitter Rota Hunka herkende als iemand die in zijn district woont maar toch zegt niet te weten wat die man deed, lijkt op zijn minst eigenaardig.

De Oekraïense SS deed hetzelfde werk als de benden van Stepan Bandera die in 1943 tienduizenden Joden en Polen ombracht Bandera wordt in Oekraïne volop geëerd als een nationale held en is zeer populair bij militaire leiders.

 

Dat is allemaal koren op de molen van de Russische president Vladimir Poetin. Die beweert immers dat hij Oekraïne wil zuiveren van nazi’s, terwijl het er in zijn kamp krioelt van de nazi’s.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 8 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×