Na Turteltaks duikt Tommeltol op

Onze ministers moeten zich dringend wat bijscholen in de sociale geschiedenis. Dan hadden ze geweten dat onpopulaire belastingen kunnen leiden tot hun ondergang. Al in 2350 voor Christus viel in Babylonië een eerste rijk uit elkaar omdat het protest tegen de hoge belastingen onbeheersbaar werd.
Maar zo ver moest ondertussen ex-Vlaams viceminister-president en Vlaams minister van Energie minister Annemie Turtelboom niet teruggaan in de geschiedenis. In 1989 voerde premier de Britse premier Margaret Thatcher de Poll tax in.
Dat was een belasting die in onrechtvaardigheid niet moest onderdoen voor de Turteltaks. Het was een hoofdelijke taks, iedere Brit moest die betalen. De Poll tax verving een gemeentetaks die berekend werd op de fictieve huurinkomsten van de woning. De taks van Thatcher zorgde er voor dat een arm gezin met drie kinderen in een bouwvallige woning meer belast werden dan de rijke kinderloze vijftigers in een villa.
Op 31 maart 1990 namen betogers Londen in. De mars moest eindigen op Trafalgar Square maar er waren vijf keer meer betogers dan dat plein kon bevatten. Door het onhandige en forse optreden van de politie braken zware rellen uit. Er werd brand gesticht en minutenlang was Trafalgar Square in rook gehuld.
Nog datzelfde jaar zou Thatcher aftreden. Haar populariteit was ineengestort. Liefst 78 procent van de Britten moest niets weten van de Poll tax.
Turtelboom deed er nog een schep bovenop. Op een moment dat veel mensen al worstelen met veel te dure energierekeningen voerde zij een belasting in van 100 euro per gebruiker. Per gewone gebruiker wel te verstaan. Grote industriële gebruikers werden vrijgesteld. De Turteltaks treft ook zelfstandigen ongenadig hard. Sommige frituren zagen de factuur stijgen met 1850 euro, een heus maandloon.
In een opiniestuk linkte energiespecialist Tom De Meester van de Partij van de Arbeid (PVDA) haar naam aan de belasting door de term Turteltaks te lanceren. Turtelboom verslikte zich in de communicatie en leek die onzalige naam aanvankelijk zelfs te omarmen. Turteltaks groeide daardoor uit tot de officiële naam van het ding. Tik turteltaks.be in en u komt uit bij de website van de Vlaamse ombudsman met informatie over die belasting.

De Huts-taks

De oversubsidiëring van zonnepanelen heeft tot een schuldenberg geleid. De kosten ontspoorden pas helemaal toen grote investeerders een kans roken op snel gewin. Ondernemers als Fernand Huts legden voetbalvelden vol met zonnepanelen.
De zaadjes voor de problemen werden geplant door een regering waar Open Vld geen deel van uitmaakte. Maar dat spreekt de partij niet helemaal vrij. Toen de vorige Vlaamse regering schoorvoetend de subsidiëring begon af te bouwen, schreeuwde Open Vld moord en brand.
Ook juridisch rammelt de Turteltaks. De Raad van State heeft de belasting in een vernietigend advies “ongrondwettelijk” genoemd. Onder leiding van de PVDA stappen op 11 mei 17.000 burgers naar het Grondwettelijk Hof.
Federaal staatssecretaris voor bestrijding van de sociale fraude, Bart Tommelein, eveneens van de liberale Open VLD, volgt Turtelboom op in haar functies van Vlaams viceminister-president en minister van energie. Nog geen uur nadat dit nieuws bekend raakte, was de hashtag #Tommeltaks al trending. Zou de Vlaamse ombudsman al die nieuwe url geregisteerd hebben?
[Inmiddels dook in de pers ook al de term Tommeltol op, een iets betere alliteratie of stafrijm. Daarom gebruiken we die naam in de titel van dit artikel. De Vlaamse liberalen blijven vasthouden aan de “ongrondwettelijke” belasting. Ze laten wel de poort open voor een mildering door Tommelein van de op zijn minst onrechtvaardige tol. Nvdr van Uitpers].

Print Friendly, PDF & Email

Visited 320 Times, 1 Visit today

Tags :

zie ook