25 February 2021

Myanmar, waar zijn de monniken?

In de kleurige massabetogingen tegen de militaire machthebbers in Myanmar, valt de afwezigheid van saffraanklaar op. Bij voorgaande manifestaties voor democratie, liepen monniken in saffraangewaad voorop. Waar zitten de honderddduizenden boeddhistische monniken deze keer?

Zowel vorige als deze eeuw waren er massaprotesten tegen de almacht van de generaals. Vaak namen boeddhistische monniken daarbij het voortouw. Vooral in de opstand van 2007 waren de monniken de voorhoede van het protest. Maar ook al in de jaren 1920 en 1930 waren boeddhistische monniken erg actief in de campagnes tegen de Britse bezettende “voogden”.

De internationale boeddhistische organisatie ‘Peace Sangha Union’ veroordeelde al snel de jongste militaire coup in Myanmar. Maar in het land zelf hield de leiding van de sangha zich op de vlakte. De hoogste boeddhistische instanties dringen aan op overleg en vreedzame regeling.

Scholen

Een groot deel van de ‘sangha’ (clerus) is niet tevreden over het beleid van de opgesloten “premier” Aung San Suu Kyi. Die zou volgens hen teveel beknot hebben op toelagen voor de boeddhistische opleidingsscholen. Dat maakte volgens sommigen deel uit van een politiek om de invloed van het boeddhisme te verminderen. Toen de generaals vorige maand de partij van Aung San Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie, beschuldigden van verkiezingsfraude, betoogden honderden monniken om dat te ondersteunen.

Na, en wellicht al vóór, de coup hebben de generaals contact gehad met de hogere clerus. Generaal Min, leider van de coup, deed ondanks de coronacrisis, de pagodes heropenen. Generaal Tun Tun Naung, ging”raad vragen” aan een van de grote boeddhistische kopstukken, Sittagu, die al eerder op goede voet stond met de generaals.

Die banden tussen sommige boeddhistische leiders en het leger werden vooral in 2017 aangehaald tijdens de campagne tegen de Rohingya. Voor radicale boeddhisten zoals monnik U Wirathu zien in deze moslims een bedreiging voor het boeddhistische karakter van het land. Die campagne van boeddhistische milities en leger maakte vele duizenden doden en minstens 700.000 Rohingya ontvluchtten het land.

Zie ook:

Boeddhistisch extremisme in Myanmar

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 110 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×