De heer Carlos Tavares krijgt binnenkort de afrekening voor zijn wedde voor 2021: 66 miljoen euro. Tavares is directeur-generaal van Stellantis (PSA-Fiat-Chrysler) waarvan de Franse staat een belangrijk aandeelhouder is. Die staat wil dat de heer Tavares een zekere levensstijl kan aanhouden.

Zonder voorgaande voor een bedrijfsleider in Europa, aldus de Franse pers. Alhoewel ze zeker in Frankrijk de jongste jaren al een en ander gewoon waren. De heer Carlos Ghosn, voortvluchtig directeur van Renault-Nissan zorgde voor riante jaarweddes tot 15 miljoen euro. Tavares heeft lang voor Ghosn gewerkt en heeft dus al een serieuze spaarpot.

Bij Renault gebeurden die riante uitkeringen met de volle instemming van de Franse staat, een van de grote aandeelhouders. Hoe meer het personeel werd uitgebuit, onder meer met allerlei precaire statuten, hoe hoger de uitkeringen voor de directie.

Onethisch

Bij Stellantis zit een naaste medewerker van president Emmanuel Macron in de raad van bestuur. Nicolas Dufourcq vertegenwoordigt er de ‘Banque publique dinvestissement’ (BPI), in handen van de staat en de ‘Caisse des Dépots et consignations’. Het nieuws werd uitgebracht door Philtrust, een fonds dat zegt te streven naar ethisch ondernemen en bijgevolg die uitkering onverantwoord vindt.

Verscheidene vakbonden hebben woedend gereageerd op het nieuws over de 66 miljoen voor Tavares, nieuws dat valt één dag na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Terwijl Macron tracht voor de tweede ronde linkse kiezers te winnen, komt dit erg ongelegen. Het versterkt zijn imago van “president van de rijken”. De CGT Stellantis wijst erop dat het bedrijf net nu 2600 arbeidsplaatsen wil schrappen, terwijl de loonsverhoging voor het personeel beperkt is tot 2,8% bij een inflatie die gevoelig hoger ligt.

Stellantis zelf verweert zich door te zeggen dat uitkeringen voor directieleden gebaseerd zijn op hun verdiensten. Bovendien krijgt Tavares niet alles ineens, een deel wordt pas later uitbetaald…

Zie ook:

De wondere wereld van Ghosn