INTERNATIONALE POLITIEK

Mot in ‘mirakel’ Bangladesh

Image

De oppositie van Bangladesh mobiliseert volop voor een nieuwe massabetoging, volgende zaterdag, tegen premier Hasina. Het optreden van de politie lokte een reactie uit van de VN die opriepen tot terughoudendheid. De politie treedt telkens hard op tegen betogers; daarbij vielen de voorbije maanden al enkele doden; bij de jongste betoging in Dhaka werden ook rond 500 mensen opgepakt.

Bangladesh kende tot voor kort een lange economische boom, vooral door de snel groeiende productie en uitvoer van textielproducten. Af en toe kwam er een keerzijde van dit “mirakel” in het nieuws, zoals branden met honderden doden in textielfabrieken waar met veiligheid een loopje wordt genomen. Met die snelle groei steeg het gemiddeld inkomen tot boven dat in India, wat nu ook niet spectaculair is.

Nu zit de mot in die textiel. Er liggen enorme voorraden, want de vraag uit de rest van de wereld, waaronder Europa en de VS, is gezakt, terwijl vooral de energieprijzen de kosten de hoogte injagen. Volgens de oppositie, dat is vooral de Bangladesh National Party (BNP), is de verslechterde toestand te wijten aan corruptie en verspilling door de regering van Sjeik Hasina. Zij en haar Awami Liga regeren onafgebroken sinds 2009.

Het IMF keerde onlangs een krediet van 4,5 miljard dollar goed, onder meer ook bestemd voor “de klimaatprioriteiten”. Bangladesh, 170 miljoen inwoners op 147.000 km² (ca 5 x België), lijdt zwaar onder de klimaatopwarming. Het land wordt steeds vaker getroffen door extreme stormen die van dit vlakke land met honderden rivieren, een ware spons maken. Men vreest de komende jaren voor tientallen miljoenen klimaatvluchtelingen.

Islamisten

Bangladesh is vooral sinds deze zomer erg onrustig. De BNP eist dat Hasina aftreedt en dat een overgangsregering de verkiezingen van volgend jaar voorbereid. De vorige verkiezingen, aldus de BNP, werden telkens door de regerende Awami Liga georganiseerd en vervalst.

De BNP krijgt versterking van de islamistische Jamiaat-i-Islami. Deze laatste klaagt ook over repressie, de meeste van haar leiders zijn opgepakt. Anderen zijn ter dood veroordeeld wegens hun rol in de onafhankelijkheidsstrijd in 1971 geleid door Mujibur Rahman, de vader van Sjeik Hasina. De BNP wordt geleid door Begum Khaleda Zia; zij was premier van 1991 tot 1996 en van 2001 tot 2006.

De BNP was oorspronkelijk een rechtse nationalistische partij, maar de voorbije jaren is de invloed van islamisten sterk toegenomen. De BNP dringt aan voor een islamisering van de staat, terwijl de Awami Liga het lekenkarakter verdedigt. Alhoewel ook zij vaak flirt met extremistische moslims.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bangladesh kiest. De winnaar is Sheikh Hasina

Aziatische versie van “illiberale democratie” De kiezers van Bangladesh worden zondag 7 januari naar de stembus geroepen. Of ze gaan is een ander paar mouwen. De oppositie spreekt van…

Print Friendly, PDF & Email

Bangladesh weer lekenstaat?

De regering van Sjeik Hasina staat onder druk om een amendement uit de grondwet te halen opdat Bangladesh zijn lekenkarakter van 1972 terugkrijgt. Dat volgt op een golf van…

Print Friendly, PDF & Email

Sjeik Hasina gaat door

Geen verrassing bij de parlementsverkiezingen in Bangladesh: de regerende Awami Liga van Sjeik Hasina haalt met vlag en wimpel de zege. Op 10 zetels na, wint ze alle van…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×