INTERNATIONALE POLITIEK

Moordenaars Marielle Franco opgepakt

Image

In Rio de Janeiro zijn twee gewezen politiechefs opgepakt voor de moord een jaar geleden op Marielle Franco. Zij voerde al jaren campagne tegen milities, vooral bestaande uit politiemensen, die terreur zaaien in de favella’s, de arme woonwijken van de stad.
Franco was ook erg actief in de campagne voor homorechten en zat in de gemeenteraad als lid van de linkse PSOL. De twee opgepakte ex-politiemannen hadden de moord op Franco en haar chauffeur Anderson Gomes drie maanden lang zorgvuldig voorbereid. “Het staat vast dat Marielle Franco is vermoord voor haar politieke inzet”, aldus de aanklacht tegen de twee verdachten. Een van de verdachten was tot voor kort een buurman van president Jair Bolsonaro.
Monica Benicio, de weduwe van Marielle, vindt het natuurlijk een goede zaak dat de verdachten zijn opgepakt, maar klaagt wel, zoals vele anderen, dat het lang heeft geduurd eer het onderzoek ernstig werd aangepakt. Ze hoopt dat het geen jaar zal duren eer men de opdrachtgevers kan oppakken.
De moord op Franco was een van de hoofdthema’s op het beroemde carnaval van Rio. Verscheidene groepen en sambascholen hebben haar ene speciale hulde gebracht.
Twee maanden geleden besliste Jean Wyllys, een parlementslid van de PSOL en actief in de beweging voor homorechten, niet naar Braziië terug te keren na doodsbedreigingen te hebben ontvangen. De moord op Franco bewees dat dergelijke dreigementen niet ijdel zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bolsonaro in nauwe schoentjes

Hij is niet gearresteerd, in tegenstelling tot enkele van zijn medestanders, maar hij moest wel zijn paspoort inleveren en kreeg verbod om contacten te hebben met zijn volgelingen. Kortom,…

Print Friendly, PDF & Email

Lula en Xi JinPing

De Braziliaanse President Lula da Silva is dan toch op reis vertrokken naar China. Het had twee weken geleden al moeten gebeuren, maar een lichte longontsteking hield dat tegen.…

Print Friendly, PDF & Email

Geen poging tot staatsgreep, geen spontaan protest

Het was wel degelijk schrikken afgelopen zondag in Brazilië. De machtsoverdracht op 1 januari was vlot verlopen, Bolsonaro had het land twee dagen tevoren verlaten. Wat heethoofden stonden weliswaar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×