Moordenaars Marielle Franco opgepakt

In Rio de Janeiro zijn twee gewezen politiechefs opgepakt voor de moord een jaar geleden op Marielle Franco. Zij voerde al jaren campagne tegen milities, vooral bestaande uit politiemensen, die terreur zaaien in de favella’s, de arme woonwijken van de stad.
Franco was ook erg actief in de campagne voor homorechten en zat in de gemeenteraad als lid van de linkse PSOL. De twee opgepakte ex-politiemannen hadden de moord op Franco en haar chauffeur Anderson Gomes drie maanden lang zorgvuldig voorbereid. “Het staat vast dat Marielle Franco is vermoord voor haar politieke inzet”, aldus de aanklacht tegen de twee verdachten. Een van de verdachten was tot voor kort een buurman van president Jair Bolsonaro.
Monica Benicio, de weduwe van Marielle, vindt het natuurlijk een goede zaak dat de verdachten zijn opgepakt, maar klaagt wel, zoals vele anderen, dat het lang heeft geduurd eer het onderzoek ernstig werd aangepakt. Ze hoopt dat het geen jaar zal duren eer men de opdrachtgevers kan oppakken.
De moord op Franco was een van de hoofdthema’s op het beroemde carnaval van Rio. Verscheidene groepen en sambascholen hebben haar ene speciale hulde gebracht.
Twee maanden geleden besliste Jean Wyllys, een parlementslid van de PSOL en actief in de beweging voor homorechten, niet naar Braziië terug te keren na doodsbedreigingen te hebben ontvangen. De moord op Franco bewees dat dergelijke dreigementen niet ijdel zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 329 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook