INTERNATIONALE POLITIEK

Montenegro slaat blaadje om

Image

In afwachting van parlementsverkiezingen in juni, hebben de kiezers van Montenegro met hun keuze voor president, alvast een periode half afgesloten. Milo Djukanovic, 32 jaar aan de top, maakt plaats voor Jakov Milatovic die in de tweede ronde 60 % haalt. Die keuze zou de stap naar de EU moeten versnellen. Daarvoor is het wel wachten op de parlementsverkiezingen van 11 juni.

Djukanovic kwam aan de leiding na het uiteenvallen van de federale staat Joegoslavië. Montenegro was tot 2006 een republiek binnen Servië, tot het in 2006 de onafhankelijkheid uitriep. Daarmee werd het met 600.000 inwoners de minst bevolkte Balkanstaat. Met, o.m. te oordelen naar Italiaanse politierapporten, een sterke aanwezigheid van maffiagroepen gespecialiseerd in drugs- en sigarettensmokkel, meestal richting Italië.

Servische schaduw

De onafhankelijkheid maakte daar geen einde. En evenmin aan de tegenstelling tussen Servisch-gezinden en EU-gezinden, het verscheurde zelfs de Orthodoxe kerk. De nieuwe president, de 37-jarige Milatovic, is een Eurogezinde liberaal. Evenals de stichter van zijn partij “Europa Nu”, Milojka Spajic, die bankier was bij Goldman Sachbs en er prat op gaat “uit het hart van het Amerikaans kapitalisme te komen”.

Spajic hoopt in juni premier te worden. Maar of hij dan nog op de steun zal kunnen rekenen van de pro-Servische (en Russisch-gezinde) partijen die Mitalovic nu steunden tegen Djukanovic, is zeer de vraag.

Spajic en Milatovic zeggen dat voor hen de economische groei de prioriteit is. De maffia aanpakken heeft blijkbaar veel minder voorrang, al zijn de nummer 2 van de politie en enkele van zijn medewerkers onlangs aangehouden omdat ze in opdracht van een maffiabaas diens concurrenten hadden afgetroefd.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Godsdienstoorlog in Montenegro

De meeste van de 600.000 inwoners van Balkanland Montenegro mogen dan al Orthodoxe christenen zijn, toch is er een scherpe godsdienstoorlog. Deze week was er alweer een betoging in…

Print Friendly, PDF & Email

Balkan: Help, we lopen leeg

Demografische angsten (1) Kroatië is erg in trek bij toeristen uit de rest van Europa en daarbuiten. In de drukke periode zocht en vond de toeristische sector altijd wel…

Print Friendly, PDF & Email

Hedendaagse Balkanisering

De Balkan leek na de oorlogen van  de jaren 1990 tot rust en inkeer gekomen, maar de bezorgdheid over wat nu de West-Balkan wordt genoemd, neemt de jongste tijd…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×