Montenegro slaat blaadje om

In afwachting van parlementsverkiezingen in juni, hebben de kiezers van Montenegro met hun keuze voor president, alvast een periode half afgesloten. Milo Djukanovic, 32 jaar aan de top, maakt plaats voor Jakov Milatovic die in de tweede ronde 60 % haalt. Die keuze zou de stap naar de EU moeten versnellen. Daarvoor is het wel wachten op de parlementsverkiezingen van 11 juni.

Djukanovic kwam aan de leiding na het uiteenvallen van de federale staat Joegoslavië. Montenegro was tot 2006 een republiek binnen Servië, tot het in 2006 de onafhankelijkheid uitriep. Daarmee werd het met 600.000 inwoners de minst bevolkte Balkanstaat. Met, o.m. te oordelen naar Italiaanse politierapporten, een sterke aanwezigheid van maffiagroepen gespecialiseerd in drugs- en sigarettensmokkel, meestal richting Italië.

Servische schaduw

De onafhankelijkheid maakte daar geen einde. En evenmin aan de tegenstelling tussen Servisch-gezinden en EU-gezinden, het verscheurde zelfs de Orthodoxe kerk. De nieuwe president, de 37-jarige Milatovic, is een Eurogezinde liberaal. Evenals de stichter van zijn partij “Europa Nu”, Milojka Spajic, die bankier was bij Goldman Sachbs en er prat op gaat “uit het hart van het Amerikaans kapitalisme te komen”.

Spajic hoopt in juni premier te worden. Maar of hij dan nog op de steun zal kunnen rekenen van de pro-Servische (en Russisch-gezinde) partijen die Mitalovic nu steunden tegen Djukanovic, is zeer de vraag.

Spajic en Milatovic zeggen dat voor hen de economische groei de prioriteit is. De maffia aanpakken heeft blijkbaar veel minder voorrang, al zijn de nummer 2 van de politie en enkele van zijn medewerkers onlangs aangehouden omdat ze in opdracht van een maffiabaas diens concurrenten hadden afgetroefd.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 125 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook