9 September 2020

Modi's benden steeds gewelddadiger

Een bende gelieerd aan de Indiase regerende Banathiya Janata Party (BJP) van premier Modi, viel zondag de Jawaharlal Nehru University (JNU) in New Delhi binnen en verwondde daarbij een 30-tal studenten. Die universiteit is het regime Modi een doorn in het oog. De studenten van de JNU voeren al weken actie tegen de plannen om het studiegeld drastisch te verhogen en tegen de discriminerende natiewetten.

RSS

De aanval was volgens de studenten van de JNU het werk van de Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (ABVP), een studentenbeweging van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). De RSS is een paramilitaire organisatie waaruit de BJP is gesproten. Premier Narendra Modi zelf behoort tot de RSS.
De gemaskerde aanvallers, een vijftigtal, waren gewapend met ijzeren staven. Studenten en professoren klaagden over de passieve houding van de politie die de aanvallers drie uur lang lieten begaan. Op maandag was geen enkele aanvaller opgepakt, wel werd klacht ingediend tegen Aishe Ghosh, de studentenleidster van de JNU, en tegen 19 andere studenten van die universiteit. De slachtoffers worden beschuldigd van vandalisme!
In India voeren de studenten, die van de JNU voorop, al maanden actie tegen het plan van de extreem-rechtse regering Modi om de studiegelden en andere onkosten voor hoger onderwijs drastisch te verhogen. Studentenleiders zeggen te vrezen dat 40 % van de studenten hun studies zullen moeten opgeven. Of zware leningen moeten aangaan die ze nooit zullen kunnen afbetalen.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 14 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×