INTERNATIONALE POLITIEK

Modi doet maar

Image
Sta ik erop? (outlookindia.com)

In de noordoostelijke Indiase staat Assam, zijn ze al jaren druk bezig met het triëren van de inwoners in staatsburgers en staatlozen. Het werk zit er op, ca twee miljoen inwoners van Assam zijn staatloos geworden. Toevallig zijn dat allemaal moslims. Dit is alweer een nieuwe stap op weg naar een India waar alleen hindoes echte staatsburgers kunnen zijn. Modi doet maar, zijn versie van illiberale democratie stoort blijkbaar zeer weinigen.

Bangladesh

Het Hooggerechtshof oordeelt dat de 2 miljoen geen bewijzen konden voorleggen dat zij of hun familie al vóór 24 maart 1971 in India waren gevestigd. 24 maart 1971, toen riep Bangladesh – tot dan Oost-Pakistan – de onafhankelijkheid uit, het maakte zich los van Pakistan. Twee miljoen, veel BJP-ers zijn ontgoocheld dat het er zo weinig zijn, ze hadden gehoopt om minstens 4 miljoen.
In de daaropvolgende golf van geweld vluchtten zeer veel Bengali naar India. Maar bewijzen dat men er al vroeger was, ligt niet voor de hand in een regio waar nauwelijks een burgerlijke stand bestaat en waar zeer veel mensen nog analfabeet zijn.
Bovendien is dat wel bijna een halve eeuw geleden, het gaat dus hoofdzakelijk om mensen die sindsdien hoe dan ook in India zijn geboren en opgegroeid. Die moeten nu naar kampen, want Bangladesh wil ze niet opnemen. In Bangladesh hebben ze trouwens honderdduizenden Rohingya, gevlucht voor de etnische zuiveringen in Myanmar.

Termieten

De zuivering in Assam was al langer beslist. Maar het was de BJP van premier Modi die er werk van maakte nadat ze in 2016 de verkiezingen in Assam had gewonnen. Ze haalde toen met 30 % wel 60 van de 126 zetels, de Congrespartij haalde met 31 % slechts 26 zetels. Met dergelijke verhoudingen is het extra nuttig een pak kiezers weg te zuiveren, zoals nu gebeurt. In een kiesstelsel “op zijn Brits”, één gekozene per district in één ronde, maken kleine stemverschuivingen soms grote verschillen in zetels. Zoals in Assam.
De BJP heeft er dus alle belang bij moslims uit de kiezerslijsten te weren, want die stemmen niet voor een moslimvijandige partij als de BJP. De nationale leider van de BJP, Amit Shah, noemde de volgens hem illegale immigranten in Assam “termieten”. Shah is nu minister van Binnenlandse Zaken, een geknipte positie om de hindoeïsering van India door te drijven..
De zuivering in Assam volgt kort op de coup in Kashmir, een deelstaat met een moslim meerderheid. De BJP won met verve de nationale verkiezingen in de lente en voert sindsdien haar beleid van hindoeïsering op. Modi heeft alvast beloofd het niet bij Assam te laten, maar die operatie zuivering ook elders te zullen doorvoeren.

Nieuw volk

Als de leiders niet tevreden zijn met het volk, moeten ze het maar ontbinden en een nieuw samenstellen, was het schampere voorstel van Bertold Brecht. Hij had het over de DDR waar de arbeiders in de jaren 1950 toch beter hadden verwacht van hun arbeidersstaat. Het volk ontbinden leek niet  zo makkelijk, maar aan de samenstelling van het kiesvolk werken, gebeurt wel meer.
Zo werken in diverse staten van de VSA Republikeinse gouverneurs en staatsparlementen regels uit om het kiezersvolk te zuiveren. Ze doen dat met allerlei bedenksels, zoals vast adres van lange duur en andere criteria, om vooral gekleurde kiezers te weren. Want die zijn hen in meerderheid niet zo goed gezind. En in spannende verkiezingen kan het erop aan komen, zoals bij de vorige en komende presidentsverkiezingen.

Wereldwijde stilte

Modi en zijn BJP moeten zich niet veel aantrekken van protest, zowel binnen als buiten India. De Franse president Emmanuel Macron gunde hem zelfs de eer hem in de marge van de G7 uit te nodigen. Geen enkele westerse leider uit kritiek op zijn hypernationalistisch beleid. Macron zeker niet,India is een zeer goede klant van de wapenindustrie.
En de moslimwereld dan? Op uitzondering van Pakistan is het er erg stil over het lot van 200 miljoen moslims in India, misschien wel de grootste gediscrimineerde religieuze groep van de wereld. Maar Modi speelt volop het demografisch, economisch en diplomatiek gewicht van zijn land uit tegen de achtergrond van de oorlog tussen China en VS. Wie wil, behalve Pakistan, India als vijand?
En dus kan Modi zonder veel omhaal zijn uiterst-rechts beleid verder zetten, in de grootste universele onverschilligheid. India, nog een triomf van de zogenaamde illiberale democratie?

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi haalt slag niet thuis

De herziening van de grondwet van India is niet voor morgen. Premier Narendra Modi en zijn uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) grijpen in de verkiezingen naast de daarvoor vereiste…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×