INTERNATIONALE POLITIEK

Modi verkracht grondwet

Image

De Indiase grondwet staat als model van een leken- grondwet. Niet helemaal terecht, maar hij garandeert hoe dan ook volledige gelijkheid ongeacht geloof of ongeloof van de burger. De uiterst-rechtse premier Narendra Modi slaat daar nu een bres in. Een wet die daar volledig tegen indruist, was in 2019 goedgekeurd maar na grote manifestaties en door covid, nog niet van kracht geworden. Dat is nu, op enkele weken vóór de verkiezingen, wel gebeurd.

Discriminatie

Die wet legt voor het eerst een religieus criterium vast, in casu voor de regularisatie van vluchtelingen van vóór 2014 uit buurlanden. Daarbij worden moslims expliciet uitgesloten. Dat gaat dan onder andere over Hazaras uit Afghanistan en Pakistan die er worden vervolgd als ‘ketters’ (sjiïeten). En om Rohingya, de uit Myanmar verdreven moslims – die ook al niet erg welkom zijn in overwegend moslimstaat Bangladesh.

Die wet leidde in 2019 tot massale manifestaties en tot zware incidenten in Delhi waarbij tientallen doden vielen. De slachtoffers waren moslims afgetuigd en afgeslacht door hindoemilities. Maar het zijn wel moslimleiders, onder wie heel wat studenten, die werden aangeklaagd en van wie er nog veel, zonder proces, in de gevangenis zitten.

Nu heeft minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, de grote havik van de hindoe-extremisten, de toepassing van de wet bevolen. Die is wel in tegenspraak met artikel 14 van de grondwet die het heeft over universele gelijkheid voor de wet. Het Grondwettelijk Hof moet zich nog over de wet uitspreken, maar schuift dat op de lange baan.

Hindoe India

Deze wet is een nieuwe stap in de algemene discriminatie van de ca 200 miljoen moslims in India. Ook zonder wet worden ze steeds erger gediscrimineerd sinds de uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) van Modi in 2014 de verkiezingen won. Deze partij betwist het lekenkarakter van India, ze vindt dat alleen hindoes volwaardige staatsburgers van Bharat (India) zijn.

Voor de BJP is de uitvoering van de wet een onderdeel van de campagne voor de verkiezingen die binnenkort en tot in mei gehouden worden. Kritiek wordt steeds kordater de mond gesnoerd, onder meer met hulp van een medeplichtige justitie die sommige wetten op terrorisme zeer breed interpreteert.

De meeste media lopen in de pas, velen doen aan zelfcensuur om uit de klauwen van de fiscus te blijven. Zelfcensuur doet ook YouTube dat voor het Indiase publiek het verhaal ‘The Fifth Estate’ heeft geschrapt. Het gaat om de moord op een sikh-separatist, Hardeep Singh Nijjar, vorig jaar in Canada. Dat leidde tot ernstige diplomatieke spanning tussen India en Canada. Vorig jaar kreeg de BBC het zwaar te verduren voor een documentaire over de moorden in 2002 in Gujarat op moslims. Daarin wordt Modi, die toen deelstaatpremier was, mee verantwoordelijk gesteld voor die jacht op moslims

Bollywood

Ook de filmwereld wordt onder druk gezet om zich aan te passen. In de aanloop naar de verkiezingen komen minstens tien grote films uit die het onder meer hebben over de moslimbedreiging voor India.

Die films hebben het over de Indiase vorm van ‘omvolking’, de vrees dat de moslims, nu 14 % van de bevolking, een meerderheid willen uitmaken. Vandaar ook dat ze in die wet over vluchtelingen worden uitgeschakeld, de zogenaamde vrees voor ‘omvolking’. De fascisten delen elkaars fobieën.

Relevant

Modi wint in Maharashtra

De hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) van de Indiase premier Narendra Modi heeft een grote zege behaald in de deelstaat Maharashtra. Deze staat, met Mumbai (Bombay), is de rijkste…

Balsem voor Modi

De verkiezingen in de Indiase deelstaten Haryana en Jammu-Kasjmir hebben soelaas gebracht voor de Indiase premier Narendra Modi. Tegen de verwachtingen in behoudt diens Bharatiya Janata Party (BJP) de…

India. De Onzichtbare Gigant

Een (dik) non-fictieboek toegezonden krijgen dat je uitleest op één dag (een dag en een voormiddag om preciezer te zijn, plus een stukje van een slapeloze nacht): het gebeurt…

De wereld met Trump

You May Also Like

×