INTERNATIONALE POLITIEK

Modi speelt met tempelvuur

Image

In New Delhi betoogden onlangs, 9 december, meer dan 200.000 hindoes voor de bouw van een hindoetempel waar vroeger een moskee stond. Een week eerder betoogden massa’s boeren tegen de regeringspolitiek. Begin december vielen de zoveelste doden nadat op een boerderij het karkas van een koe was aangetroffen. De regerende BJP van premier Narandra Modi dolf vorige week in drie deelstaten het onderspit. Modi en zijn BJP zetten nu alles op de religieuze factor om toch nog de parlementsverkiezingen van volgende lente te winnen.

Ayodhya

“Ere aan Ram”, riepen de betogers in New Delhi. Hindoepriesters riepen op niet te versagen in de strijd voor de bouw van een grote tempel voor de god Ram in Ayodhya, op de plaats waar tot 1992 een grote moskee stond. De betoging was georganiseerd door de Vishna Hindu Parishad (VHP), die nauw verbonden is met de Baratiya Janata Party (BJP) van premier Modi.
Modi zat in 1992 achter de bestorming van de moskee in Ayodhya. Duizenden militante hindoes maakten toen de moskee met de grond gelijk. Die was volgens hen in de 16de eeuw door een islamitische heerser gebouwd op de plaats waar een grote tempel voor Ram stond. Men wou volgens hen op die manier de hindoes vernederen.
Na de vernietiging van de moskee kwam de zaak in rechterlijke handen. Het Hoog Gerechtshof kreeg de vraag uitspraak te doen over de kwestie van de tempel vs moskee, maar na 26 jaar is die er nog niet. De VHP, en daarachter de BJP, blaast de zaak nu weer warm met het oog op de voor in de lente voorziene algemene verkiezingen. De BJP spon indertijd flink garen bij de tempelkwestie, zij voerde nadien verkiezingscampagnes rond religie, rond het begrip ‘hindoetva’ wat inhoudt dat alleen hindoes echte staatsburgers van India zijn, moslims, andere religieuze groepen en atheïsten zijn dat volgens de hindoenationalisten niet. Zo is ook de Taj Mahal, de grote toeristische plekpleister, uit de toeristische folders geweerd, want gebouwd door moslims en dus volksvreemd.

Massa’s “opvoeden”

De BJP heeft onder meer daarmee verkiezingen gewonnen. Wijlen BJP-leider Vajpayee werd o.m. premier van 1998 tot 2004. In 2014 won de BJP onder leiding van Modi een volstrekte meerderheid waardoor ze geen coalitiegenoten meer nodig had. De regering Modi werpt zich op als een partij van modernisering, maar dat betreft dan vooral de infrastructuur. Want ze drukt zoveel mogelijk een religieuze stempel op de samenleving, gedaan met het laïcisme van de grondwet en van de Congrespartij. Zo werkt de  regering aan een programma om de sociale media  te beïnvloeden,  “om de massa’s een sterk nationalistisch gevoel bij te brengen”, zo stond in het openbaar bod. En “om de opinies op de sociale media in de gaten te houden”.
Cultuur en media worden zwaar onder druk gezet om dat te  ondersteunen. Boeken die daarover kritisch zijn, worden verboden. TV-zenders of kranten die te kritisch zijn, krijgen ineens geen advertenties meer van overheden en van firma’s die voor die overheden werken. Een zender die bekendmaakte  hoe een interview van Modi met een boerin volkomen  nep was, kreeg ineens zware technische storingen. Die hielden op toen de kritische journalisten werden ontslagen.

Antiterreur

In de lente kwamen de autoritaire neigingen v an de BJP volop boven. Met Nieuwjaar hadden de Dalits, de kastelozen, de 200ste verjaardag hun zege van 1818 gevierd op het leger van de Marathhas, een hindoedynastie. Het kwam deze keer opnieuw tot botsingen tussen Dalits en Marathas. De lokale en nationale BJP-autoriteiten zegden dat dit deel uitmaakte van een maoïstische samenzwering om de regering omver te werpen.
In het ganse land viel de politie vanaf april woningen van linkse advocaten, schrijvers, academici en andere binnen. De drastische antiterreurwet werd bovengehaald om hen te beschuldigen van een complot waarbij maoïsten, moslims uit Kashmir, christelijke groepen en diverse prominente figuren betrokken waren. Op 28 augustus werden verscheidene mensenrechtenactivisten opgepakt.
De BJP-media hadden het over “stedelijke naxalieten”; naxalieten is de term die gebruikt wordt voor de maoïstische guerrilla op het platteland. Amnesty International en Oxfam waarschuwden toen dat de regering een sfeer van angst wil creëren. Met het oog op de verkiezingen wil ze zich opwerpen als behoedster van de orde.

Saffraan

Bij de recente verkiezingen in vijf deelstaten heeft de BJP voluit het religieuze vuur aangewakkerd.  De partij stuurde een van haar grootste extremisten, Yogi Adityanath, het veld in om de kiezers in Madhya Pradesh te bewerken met schrikbeelden over geslachte koeien. Deze man  won vorig jaar de deelstaatverkiezingen in Uttar Pradesh, de volkrijkste van India, na een haatcampagne. Maar de BJP verloor deze keer in Madhya Pradesh, al was het verlies kleiner dan verwacht, waarschijnlijk heeft de religieuze ijver van Adityanath de schade beperkt.
Zo verging het de BJP ook in Chhattisgarh en in Rajasthan, wat samen drie deelstaten met een zevende van de Indiase bevolking uitmaakt.
Met de nu opgezweepte campagne rond Ayodhya hoopt de BJP het ongunstige tij tegen de verkiezingen te keren. De Congrespartij, die in de drie deelstaten – nipt – won, hult zich ook meer en meer in het saffraan, de hindoekleur. Haar leider Rahul Ganhdi maakte enkele opvallende bezoeken aan hindoetempels om diets te maken dat de Congrespartij ook om de koeien geeft, hij beloofde in Madhya Pradesh schuilplaatsen voor de dorpskoeien. De partij droeg deze keer minder moslimkandidaten voor dan de vorige keren.

Boze boeren

Voor de BJP van  Modi komt het erop aan met religieuze thema’s het misnoegen over sociaal en economisch beleid te overschaduwen. De operatie van twee jaar geleden om alle bankbiljetten in te trekken, is zwaar aangekomen voor kleine ondernemers en in de “informele economie”. De BJP verliest aanhang bij de jongeren die aankijken tegen een groeiende jeugdwerkloosheid.
De BJP verloor bij de recente verkiezingen vooral in rurale gebieden waar de boeren niet te spreken zijn over onder meer de schuldenlast en het prijsbeleid. De tienduizenden boeren die begin december in New Delhi manifesteerden, droegen foto’s mee van familieleden die, gebukt onder de schulden, zelfdoding pleegden. Volgens officiële cijfers heeft de helft van de boerenfamilies schulden; een minderheid van hen bij banken, een meerderheid bij woekeraars. Tot 2015 hield de regering cijfers bij van zelfdoding bij boeren – 320.000 tussen 1995 en 2015. Sindsdien werden ze niet langer geteld.
De voorbije maanden zijn in het ganse land boeren op straat gekomen omdat ze niet meer kunnen rondkomen. Velen zijn ook slachtoffer van de klimaatwijzigingen en van jarenlange uitputting van het grondwater voor teelten als katoen. De boeren eisen kwijtschelding van de schulden, betere prijzen voor landbouwproducten en een speciale lange zitting van het parlement over de landbouw, een sector waarvan 600 miljoen mensen leven.
De meeste boeren behoren tot de armen die de voorbije kwarteeuw hun aandeel in het nationaal inkomen zagen dalen. Het aandeel van de tien procent rijksten steeg tussen 1980 en 2014 van 30 naar 56 %. De economische groei ging dus gepaard met een veel grotere ongelijkheid. Maar daar heeft ook de Congrespartij mee te maken.

Arisch ras

De eis voor een Ram tempel in Ayodhya moet al die miserie doen vergeten. De BJP en haar verwanten verspreiden het idee dat het een heilige taak is voor elke hindoe om die eis te steunen, alles voor Ayodhya.
Die hindoenationalisten kunnen op steeds meer sympathie en  steun rekenen van uiterst-rechtse groepen in Europa en Amerika. De propagandisten van de blanke superioriteit (‘white supremacy’) zien in die fanaten geestesverwanten. Nieuw is dat allerminst. In de jaren 1930 stelden nazi-ideologen dat de blanke Europeanen en de Indiërs van de grote Sanskriet beschaving, dezelfde raswortels hadden, dat ze tot hetzelfde Arische ras behoorden, een superras.
De Frans-Griekse ideologe Maximiani Portas, na haar bekering tot het hindoeïsme Savitri Devi, ontwikkelde die theorie samen met haar echtgenoot Asit Krishna Mukherji die als hindoenationalist een fervent aanhanger werd van Hitlers Derde Rijk. Voor hen zaten de Hitlerjeugd en de Rashtriya Sevak Sangh (RSS) op dezelfde golflengte. De RSS is de schepper van de BJP. Devi’s boek ‘A Warning to the Hindus’ (1939), is nog steeds een basiswerk van het hindoenationalisme. Zij waarschuwt daarin de hindoes goed te waken over hun identiteit en vreemde niet-Arische invloeden te weren. Devi geniet nu ook grote belangstelling bij westerse uiterst-rechtse groepen.
Ze vinden elkaar tegenwoordig vooral in hun islamofobie. Voor de BJP en RSS hebben zeker de moslims geen plaats in India,  Hindoenationalisten in de VS steunen president Donald Trump volop in zijn migratiebeleid, terwijl de uiterst-rechtse ideoloog Steve Bannon vol lof is over Modi.
De verkiezingen van 2019 zijn dan ook voor de rest van de wereld v an groot belang. Een nieuwe zege van de BJP, zal een grote opsteker zijn voor haar geestesverwanten van uiterst-rechts en van het “superieure Arische ras” bij ons.

Relevant

Modi wint in Maharashtra

De hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) van de Indiase premier Narendra Modi heeft een grote zege behaald in de deelstaat Maharashtra. Deze staat, met Mumbai (Bombay), is de rijkste…

Balsem voor Modi

De verkiezingen in de Indiase deelstaten Haryana en Jammu-Kasjmir hebben soelaas gebracht voor de Indiase premier Narendra Modi. Tegen de verwachtingen in behoudt diens Bharatiya Janata Party (BJP) de…

India. De Onzichtbare Gigant

Een (dik) non-fictieboek toegezonden krijgen dat je uitleest op één dag (een dag en een voormiddag om preciezer te zijn, plus een stukje van een slapeloze nacht): het gebeurt…

Laatste bijdrages

Wat wil BRICS?

Sinds de 16de vergadering van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika) in het Russische Kazan heeft deze groep een ietwat aparte plaats ingenomen als multilaterale organisatie. Het…

Argentinië. In gesprek met Atilio Boron

FM: Verkozenen van uiterst rechts zijn al lang geen uitzondering meer. Toch blijft het voor veel buitenstaanders moeilijk te begrijpen dat iemand als Javier Milei kon verkozen worden als…

Barnier op de schopstoel. Macron ook.

Veel ministers van de Franse regering Barnier zullen een zeer korte carrière hebben gekend nu Marine Le Pen meedeelde dat ze een motie van wantrouwen indient, zoals links dat…

Van Moddergat tot Wondermond

You May Also Like

×