Naar het voorbeeld van andere autoritaire heersers, herschrijft de Indiase premier Narendra Modi de leerboeken geschiedenis. Indiase jongens en meisjes hoeven, voor zover ze naar school kunnen gaan, bij voorbeeld niet te weten dat de Taj Mahal, de grote toeristische trekpleister in Agra, dateert uit de Mogolperiode. Dus uit een periode dat moslimheersers de baas waren, terwijl er in het India van Modi alleen plaats is voor hindoes.
Saffranisering
Nathuram Godse, de moordenaar van Mahatma Gandhi, kwam uit de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), het moederhuis van Modi’s Bharatiya Janata Party (BJP). Dat hoeven die leerlingen ook niet te weten. Gandhi, vermoord op 30januari 1948, was een felle tegenstander van het hindoenationalisme.
De verering van Gandhi maakt de jongste jaren steeds meer plaats voor de aanbidding van zijn moordenaar. En voor de verering van Vinayak Darnodar Savarkar, de ideoloog van het hindoefundamentalisme die Gandhi moet vervangen als patriottisch vrijheidsstrijder.
De BJP is al lang duidelijk ov er wat ze wil: “We moeten af van de slaafse mentaliteit van de koloniale onderdrukkers. Het is onze taak onze geschiedenis te herschrijven”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, copiloot van Modi in de afbouw van de (min of meer) lekenstaat. Critici bestempelen dat als een ‘saffranisering’ van de geschiedenis – saffraan zijnde de kleur van de hindoefundamentalisten.
Ook een verhaal waarin Modi zelf opduikt, is volkomen taboe, niet alleen in schoolboeken. Het gaat om de jacht in 2002 op moslims in de staat Gujarat, waar Modi toen deelstaatpremier was. Eerder dit jaar zette een documentaire van de BBC kwaad bloed bij Modi. Daarin wordt aangetoond dat Modi geen vinger uitstak om een einde te maken aan die slachting, met rond 2000 doden. De documentaire is in India verboden.
Onaanraakbaar
Intussen heeft een rechtbank het vonnis bevestigd tegen Rahul Gandhi, leider van de Congrespartij, beschuldigd van smaad. In afwachting van behandeling in beroep tegen de celstraf van 2 jaar en verbod om politiek actief te zijn, is het voor Gandhi hoe dan ook onmogelijk deel te nemen aan de verkiezingen volgend jaar. Een andere oppositiepartij, de AAA die sterk staat in Delhi, ondergaat hetzelfde lot.
Wat opvalt is de :mondiale stilte rond die uitholling van wat zo lang “de grootste democratie van de wereld” is genoemd. Integendeel, op zijn mondiaal forum over democratie in de wereld, gaf VS-president Joe Biden Modi zelfs een tribune om de lof van zijn “democratie” te zingen.
Censuur wordt de regel, vervolging van opposanten via een onderworpen justitie en via belastingdiensten, zijn schering en inslag. De Hongaarse leider Viktor Orban, de Russische president Vladimir Poetin en andere autocraten worden terecht aangeklaagd voor het herschrijven van hun vaderlandse geschiedenis, Modi lijkt een onaanraakbare.