INTERNATIONALE POLITIEK

Modi alweer

Image
Fans van Modi vieren zijn verkiezing in Varanasi (Hindustan Times)

Narendra Modi heeft overtuigend de Indiase parlementsverkiezingen gewonnen. Zijn Bharatiya Janata Party (BJP) herhaald haar prestatie van vijf jaar geleden, de coalitie die ze leidt haalt een ruime volstrekte meerderheid in de Lok Sabah. De hindoenationalisten kunnen dus verder gaan met hun politiek van ‘Hindutva’, het hindoekarakter van India versterken ten koste van de lekenstaat die de stichters van de Indiase Unie in 1948 voor ogen hadden.

Bewaker

Chowkidar, bewaker van de natie, Modi heeft dus niet geleden onder de gestegen werkloosheid en de discriminatie van minderheden. Er was ook de immer slechte staat van het onderwijs, de zware luchtvervuiling – punt van maakt: van de 30 meest luchtvervuilde steden van de wereld, zijn er 22 in India. Maar dat speelde geen rol. De NDA, de coalitie rond de BJP, zou haar zetelaantal zelfs verhogen: volgens voorlopige uitslagen van 336 naar 344 (op 543 zetels). Daarvan zijn er 297 voor de BJP – die dus op eigen kracht een volstrekte meerderheid heeft.
De coalitie rond de Congrespartij gaat wel vooruit, maar met mate: van 60 naar 89, waarvan 60 voor de Congrespartij zelf. Het zijn vooral diverse regionale partijen die verliezen lijden, terwijl links er helemaal niet aan te pas komt. Congres haalt 26.5 % van de stemmen, de BJP 44.9 %.

Ontgoocheld

De Congrespartij zit in volle crisis, ze had op beter gerekend. Een half jaar eerder had ze drie deelstaatverkiezingen eerder verrassend gewonnen. Maar dat succes heeft ze niet kunnen vasthouden. Zoals in de deelstaat Madhya Pradesh waar de BJP nu 28 van de 29 zetels haalt, winst van één. In West-Bengalen, ooit een communistisch bolwerk, waar Trinamool Congress (niets te maken met de Congrespartij) veel zetels verliest aan de BJP. Links haalt er nog nauwelijks 7 %.
In Uttar Pradesh, de volkrijkste staat met 80 zetels, haalt de BJP er 59, ondanks het samengaan van twee regionale partijen (BSP en SP) die er slechts 18 halen. De Congresparrij had hier grote middelen ingezet, Raul Gandhi was er kandidaat, maar zelfs de partijleider haalt er geen zetel, zijn zuster Priyanka haalt er de enige Congreszetel Raul Gandhi is wel verkozen in Kerala waar hij ook kandidaat was.
Voor de Congrespartij is het een bitere pil. Partijleider Raul Gandhi en
zijn familie hadden zich nochtans zeer vroom in hindoeïstische saffraangewaden gehuld, wat binnen de partij op zware kritiek stuitte, want Congres beschouwt zich traditioneel als behoeder van de lekenstaat.

Identitair

De oppositie wijt de zege deels aan fraude. Vele miljoenen kiezers – onder wie talrijke moslims en leden van etnische minderheden – stonden niet op de kiezerslijsten. Modi heeft inderdaad de meeste media op de hand, een deel daarvan onder zware drang. En de BJP had veel grotere fondsen dan alle andere partijen samen.
Maar het is duidelijk dat er ‘identitair’ is gestemd, voor een partij die de Hindutva aan top van haar programma stelt. Volgens die religieus-nationalistische ideologie kunnen alleen hindoes echte Indiase staatsburgers zijn. Pakistan en de islam blijven de grote bedreigingen voor die “Indiase identiteit’, iets dat Modi in de c ampagne volop uitgespeeld heeft.
Vredesidool Mahatma Gandhi die verzoening bepleitte binnen een lekenstaat waarin iedereen ongeacht godsdienst en kaste zijn gelijke plaats zou hebben, is voor hen een verrader. Verscheidene BJP-ers eren trouwens de moordenaar van Gandhi als een held. Zoals Modi komen veel BJP-leiders uit de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), de ideologische matrix van het hindoenationalisme, inspiratie voor talrijke fascistische groepen in Europa.

Modi en co

Het is opvallend hoe regerend radicaal rechts gemakkelijk verkiezingen wint. Dat zagen we in Europa al in Hongarije, Polen, Rusland en komende zondag in Italië. De kans dat Donald Trump herverkozen wordt in 2020 is hoog. Erdogan heeft ook tot aan de recente gemeenteraadsverkiezingen succes na succes geboekt. En nu volgt Modi de trend.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

India. De Onzichtbare Gigant

Een (dik) non-fictieboek toegezonden krijgen dat je uitleest op één dag (een dag en een voormiddag om preciezer te zijn, plus een stukje van een slapeloze nacht): het gebeurt…

Print Friendly, PDF & Email

Modi haalt slag niet thuis

De herziening van de grondwet van India is niet voor morgen. Premier Narendra Modi en zijn uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) grijpen in de verkiezingen naast de daarvoor vereiste…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Lithiummijnen in Europa, niet in mijn buurt

Neveneffecten van de transitie In het Franse departement Allier loopt een openbaar onderzoek naar de ontginning van een grote lithiummijn. De weerstand is groot. Die was zeker even groot…

Print Friendly, PDF & Email

Israëlisch parlement verwerpt toekomstige Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst. “De vestiging van een Palestijnse staat in het…

Print Friendly, PDF & Email

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email
India. De Onzichtbare Gigant

You May Also Like

×