INTERNATIONALE POLITIEK

Modi als grote censor

Image

De regering van premier Narendra Modi heeft de Indiase perswereld al sterk naar haar hand gezet. Een nieuw ontwerp om op de ‘sociale media’ “fake news” te bestrijden, gaat een stap verder. De Editors Guild of India (EGI), die waakt over persvrijheden, bestempelt het als verdere censuur. Zondag werd een BBC-documentaire over de rol van Modi in de moordpartijen van 2002 op moslims, verboden.

Het vorige dinsdag ingediende voorstel van de minister van Elektronica wil de overheid laten oordelen wat “fake news” is en om dat bijgevolg van de ‘sociale media’ te doen verwijderen. De regering het monopolie geven over de definitie van fake news, komt neer op regelrechte censuur, vindt de EGI. Die dringt aan op ruim overleg om tot een regeling te komen.

Sinds de grote overwinning van zijn hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) drie jaar geleden, vaart de regering Modi een steeds autoritairder koers. Elke kritiek op de regering wordt gezien als staatsvijandig. Media worden onderdruk gezet om de oppositie negatief te belichten, bij voorbeeld bij het verslaan van de huidige mars van Raul Gandhi, leider van de Congrespartij, door India.

Modi kan rekenen op zijn superrijke vrienden, zoals Gautam Adani, om tegensputterende media op te kopen en monddood te maken.

Drastisch

De voorbije drie jaar worden journalisten steeds meer bedreigd door uiterst-rechtse hindoe-activisten; verscheidene journalisten zijn vermoord (45 sinds 2010, de meeste de voorbije jaren). In zoverre de moordenaars worden opgepakt, gaan ze meestal vrijuit.

Daarnaast worden journalisten steeds meer opgepakt op grond van “terreurbestrijding”. Zoals Siddique Kappan die twee jaar vastzat. Hij wou de familie spreken van een meisje dat door een groep was verkracht en wiens lijk door plaatselijke overheden zou zijn verbrand. Onderzoeksjournaliste Rana Ayyub werd beschuldigd van financiële vergrijpen na lange tijd te zijn belaagd door extremisten. De regering kijkt nauwlettend toe op de berichtgeving over Kasjmir, de door het leger bezette deelstaat.
In de index over persvrijheid van ‘Reporters Zonder Grenzen’ zakte India vorig jaar naar plaats 150 (op 180).

Zie ook: India blokkeert BBC-documentaire over rellen van 2002 in Gujarat waarbij massa’s moslims werden vermoord:

https://www.aljazeera.com/news/2023/1/21/india-asks-youtube-twitter-to-block-links-of-bbc-film-on-modi-gujarat-riots

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email

Modi neemt geen risico’s

India, de gefnuikte democratie De omvangrijkste stembusgang ter wereld komt er aan, in mei gaan de Indiase kiezers naar de stembus. Premier Narendra Modi lanceerde met de inwijding van…

Print Friendly, PDF & Email

Opsteker voor Modi

Bij verkiezingen in vijf Indiase deelstaten, wint de Bharatiya Janara Party (BJP) van premier Narendra Modi in drie staten van de “Hindi-belt” (waar Hindi wordt gesproken). noordelijke. Daaronder Rajasthan…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×