Modi als grote censor

De regering van premier Narendra Modi heeft de Indiase perswereld al sterk naar haar hand gezet. Een nieuw ontwerp om op de ‘sociale media’ “fake news” te bestrijden, gaat een stap verder. De Editors Guild of India (EGI), die waakt over persvrijheden, bestempelt het als verdere censuur. Zondag werd een BBC-documentaire over de rol van Modi in de moordpartijen van 2002 op moslims, verboden.

Het vorige dinsdag ingediende voorstel van de minister van Elektronica wil de overheid laten oordelen wat “fake news” is en om dat bijgevolg van de ‘sociale media’ te doen verwijderen. De regering het monopolie geven over de definitie van fake news, komt neer op regelrechte censuur, vindt de EGI. Die dringt aan op ruim overleg om tot een regeling te komen.

Sinds de grote overwinning van zijn hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) drie jaar geleden, vaart de regering Modi een steeds autoritairder koers. Elke kritiek op de regering wordt gezien als staatsvijandig. Media worden onderdruk gezet om de oppositie negatief te belichten, bij voorbeeld bij het verslaan van de huidige mars van Raul Gandhi, leider van de Congrespartij, door India.

Modi kan rekenen op zijn superrijke vrienden, zoals Gautam Adani, om tegensputterende media op te kopen en monddood te maken.

Drastisch

De voorbije drie jaar worden journalisten steeds meer bedreigd door uiterst-rechtse hindoe-activisten; verscheidene journalisten zijn vermoord (45 sinds 2010, de meeste de voorbije jaren). In zoverre de moordenaars worden opgepakt, gaan ze meestal vrijuit.

Daarnaast worden journalisten steeds meer opgepakt op grond van “terreurbestrijding”. Zoals Siddique Kappan die twee jaar vastzat. Hij wou de familie spreken van een meisje dat door een groep was verkracht en wiens lijk door plaatselijke overheden zou zijn verbrand. Onderzoeksjournaliste Rana Ayyub werd beschuldigd van financiële vergrijpen na lange tijd te zijn belaagd door extremisten. De regering kijkt nauwlettend toe op de berichtgeving over Kasjmir, de door het leger bezette deelstaat.
In de index over persvrijheid van ‘Reporters Zonder Grenzen’ zakte India vorig jaar naar plaats 150 (op 180).

Zie ook: India blokkeert BBC-documentaire over rellen van 2002 in Gujarat waarbij massa’s moslims werden vermoord:

https://www.aljazeera.com/news/2023/1/21/india-asks-youtube-twitter-to-block-links-of-bbc-film-on-modi-gujarat-riots

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 218 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook