INTERNATIONALE POLITIEK

Mitch McConnell stopt

Image

De leider van de Republikeinen in de Amerikaanse senaat Mitch McConnell heeft vroeger dan verwacht aangekondigd dat hij na de verkiezingen in november geen kandidaat meer is voor een nieuwe termijn als Republikeins leider in de senaat. Hij blijft wel senator.

Is zijn belangrijkste motivatie leeftijd en gezondheid, dan wel het feit dat hij de belichaming is van een vervlogen tijd? Vast staat dat de Republikeinen meer dan ooit in handen zijn van Donald Trump, door McConnell geminacht. Sinds 6 januari 2021 hebben beide heren niet meer met elkaar gesproken. Ook in de senaat groeide het aantal aanhangers van Trump. McConnell belichaamt de Republikeinen uit de tijd van Ronald Reagan: gefocust op de rol van de VS als wereldmacht, en binnenlands conservatief. Dus tegen het protectionistisch op zichzelf terugplooiend America First van Donald Trump. Twistpunt bijvoorbeeld: de Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne.

Sommige Democraten zijn vast blij met deze ontwikkeling: hoe radicaler de Republikeinen, hoe groter de kansen van Joe Biden in november. Het gebeurt zelfs dat Democraten aanhangers van Trump steunen in Republikeinse voorverkiezingen, in de hoop zo te winnen in de algemene verkiezingen.

Maar dat is een gevaarlijke strategie. Het klopt dat Donald Trump niet de mening weerspiegelt van de meerderheid van de Amerikaanse bevolking. Maar het is niet zo dat de politiek een passieve weerspiegeling is van de publieke opinie. Zij maakt ook de publieke opinie. Het is een wisselwerking. En zo dreigt gans het maatschappelijke en politieke debat naar rechts op te schuiven. Ganse bevolkingsgroepen worden hier het slachtoffer van.

Embryo’s

Moeten we blij zijn met de beslissing van de rechters in Alabama over embryo’s (in een lab met zaad bevruchte eicellen)? Volgens deze rechters zijn het kinderen. Vruchtbaarheidsklinieken bleken in hun koelkasten geen embryo’s te hebben, maar kinderen. Vernietig zo’n embryo, en je hebt een kind vermoord. Allerlei vruchtbaarheidsklinieken stopten dus met IVF. Donald Trump vond dit na enige aarzeling toch te ver gaan. Maar toen een Democratische senator een wetsvoorstel indiende om IVF federaal te beschermen werd dit met allerlei voorwendsels geblokkeerd door een Republikeinse collega. Politico deed onlangs uit de doeken dat Trump echt wel een agenda heeft om het recht op abortus verder te beperken. Moeten we hier blij mee zijn?

Dit levert de Democraten stemmen op van vrouwen. In de voorverkiezingen in Michigan bleek opnieuw hoe Trump zo kwetsbaar is in de meer welvarende suburbs van de grote steden.

Biden leek er dan weer kwetsbaar bij Amerikanen met Arabische wortels, wegens zijn steun aan Israël. Maar in tegenstelling tot de vrees van Democraten deed hij het goed bij zwarte en jonge kiezers. Dus misschien kan hij het zich veroorloven te blijven wegkijken van de genocide in Gaza.

Zo worden de komende presidentsverkiezingen in november gestuurd door kiezersonderzoeken, met vooral oog voor de samenstelling van de swing states waar de uitslag niet op voorhand vaststaat, en pogingen in beide kampen electorale kaarten in hun voordeel te hertekenen. Het is een wespennest waar je in meegesleurd wordt als je geen autonome agenda hebt.

De trouwe partijsoldaat McConnell kijkt ook naar deze verkiezingen. Een factor in zijn beslissing is de hoop dat de Republikeinen nu verenigd naar de komende verkiezingen kunnen trekken. Zo maakte de door hem geminachte Trump meer dan ooit kans in november.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Trump en abortus

Na een aantal gerechtelijke uitspraken is abortus weer een belangrijk thema in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit komt Trump niet goed uit. Het Amerikaanse Hooggerechtshof, door toenmalig president Donald Trump…

Print Friendly, PDF & Email

Green Deal pakt wooncrisis aan

Verkiezingen VS Geleidelijk aan verschuift de wooncrisis naar het centrum van het debat in de VS, in de aanloop naar de komende presidentsverkiezingen. De prijzen van koopwoningen en de…

Print Friendly, PDF & Email

Joe Biden is best kwetsbaar

VS-president Joe Biden sprak afgelopen donderdag zijn State of the Union (SOTU) uit voor het verzamelde Congres. Het was een gelegenheid om de slechte peilingen wat op te krikken.…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×