INTERNATIONALE POLITIEK

Mistral bedot Europees Parlement

Image

Wat zullen ze gelachen hebben bij Mistral met de verontwaardigde reacties in het Europees Parlement op de deal die Mistral sloot met het Amerikaanse Microsoft. Mistral AI is een Frans AI-bedrijf, amper een jaar oud en nu al 2 miljard euro waard, gespecialiseerd in taalmodellen zoals het Amerikaanse ChatGPT. AI staat voor artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie.

Vanwaar de verontwaardiging? De Europese Unie werkt al een tijdje aan wetgeving over kunstmatige intelligentie, de AI-act. Met deze wetgeving wil de EU misbruik van AI vermijden, zoals het ontwikkelen door overheden van sociale scores voor burgers, het gebruik door bedrijven bij sollicitatieprocedures, inbreuken op de privacy via gezichtsherkenning, discriminerende toepassingen, enzovoort. De lijst is best lang. Door als eerste ter wereld met wetgeving te komen wilde de EU ook een concurrentievoordeel halen: AI-toepassingen uit de EU zouden als veiliger beschouwd worden.

Maar in de laatste rechte lijn gingen vooral Duitsland en Frankrijk, met AI-bedrijven zoals respectievelijk Aleph Alpha, in verzet tegen al te strenge regels in de Europese AI-act. Vooral Frankrijk liet zich horen. Te strenge regels zouden Europese AI-bedrijven fnuiken. Eerste de sector ontwikkelen, en dan pas reguleren, niet omgekeerd, was het mantra.

De lobby werkte. De regels werden afgezwakt. Open source bedrijven zoals Mistral AI, die hun modellen openbaar ter beschikking stellen, werden voor de strengste veiligheidsregels uitgezonderd.

Deal met Microsoft

De inkt van de Europese AI-act was nog niet droog, of Mistral maakte een deal met Microsoft bekend. Microsoft zou 15 miljoen euro investeren (een habbekrats), Mistral krijgt voor de ontwikkeling van zijn taalmodellen toegang tot de enorme computerkracht van Microsoft, en Microsoft kan producten van Mistral aanbieden aan zijn klanten. Hoezo Europees leiderschap in AI? Werd de Franse lobby in het Europees Parlement aangestuurd vanuit de VS?

Microsoft had kort daarvoor ook al een deal gesloten met ChatGPT, tot verontwaardiging van Elon Musk die vindt dat ChatGPT niet op winst uit moet zijn, maar de mensheid dienen! Lachen! De strijd tussen de Amerikaanse techgiganten in de AI is definitief losgebarsten.

In Parijs werd laconiek gereageerd op de Europese verontwaardiging. Een AI-bedrijf heeft nu eenmaal enorme computerkracht nodig, en ook veel kapitaal. Dat kan de EU niet leveren. Bovendien hebben alle Amerikaanse techgiganten al een AI-lab in Parijs. Dus de Franse AI-sector floreert, en Parijs doet mee in de wereldwijde AI-veldslag.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De Mensenplaneet anno 2024 en verder

Een Essay over grootschalige oorlogen, talloos veel moorden, de planetaire grenzen overschreden maar kijk … A.I. zal ons redden … Of net niet ? Het valt niet mee anno…

Print Friendly, PDF & Email

Kan menselijk brein afsterven door AI?

In de evolutiewetenschap is onlangs vastgesteld dat schepsels, voorzien van neuronen – de bouwstenen van de hersenen – deze zenuwcellen opnieuw kunnen verliezen indien ze niet voldoende worden gebruikt.…

Print Friendly, PDF & Email

ChatGPT, camoufleren van decerebratie

Dat ChatGPT nog een staartje ging krijgen, dat was zeker. Maar dat het zo dramatisch zou zijn, was niet verwacht. Met ChatGPT is het onderwijs op alle niveaus in…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×