Minicrisis in Rome

Lorenzo Fioramonti heeft met zijn ontslag als Italiaans minister van Onderwijs de crisissfeer in Rome aangeblazen. Hij diende naar eigen zeggen ontslag in omdat hij in de begroting voor volgend jaar veel te weinig middelen voor onderwijs kreeg. Hij had 3 miljard euro extra gevraagd maar niet gekregen.

Sterren

Slechts nieuws voor een al zo wankele regeringscoalitie van Vijfsterrenbeweging (M5S) en de ‘centrumlinkse’ Democratische Partij (PD) geleid oor Giuseppe Conte. Maar vooral slecht nieuws voor Vijfsterren. Want Fioramonti was de jongste tijd erg kritisch voor zijn partij die volgens hem “haar aard heeft verloochend”. Dat hij de partij de 70.000 euro betaalt die hij moet, riepen boze politici van M5S. Zoals Fiaromonti zijn er diverse parlementsleden die wat slordig zijn met de betaling van hun bijdrage.
Fiaromonti is niet de enige in M5S die de greep van de Casaleggio Associati op M5S niet meer slikt. Vijfsterrenbeweging dient zich aan als ‘basisdemocratisch’, maar in feite wordt alles geleid door een erg kleine groep rond Davide Casaleggio, zoon van medestichter Gianroberto Casaleggio.
In Rome gaan geruchten dat rond tien parlementsledenn van M5S uit de partij zullen stappen om een autonome groep te vormen. Andere senatoren zouden gewoon overstappen naar de uiterst-rechtse Lega van Matteo Salvini waarmee M5S meer dan een jaar regeerde.

Emilia Romagna

In Rome kijken zowel regerings- als oppositiepartijen nerveus uit naar de regionale verkiezingen van 26 januari in de regio Emilia-Romagna. Dat staat bekend als een stevige rode regio, maar de Lega doet het volgens peilingen erg goed in kleine steden en dorpen. In Bologna startte onlangs de beweging van de ‘sardine’ (sardienes) tegen uiterst-rechts.
Een zege van de Lega en haar partners, waaronder de neofascistische Fratelli d’Italia en Forza Italia (EVP) zou wellicht het einde van de regering Conte 2 betekenen. Uiterst-rechts triomfeerde onlangs zeer overtuigend in een andere “rode” regio, Umbrië.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 327 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook