9 September 2020

Milaan massaal tegen racisme

In Milaan hebben zaterdag meer dan 200.000 mensen  deelgenomen aan een betoging tegen racisme. Die betoging is een antwoord op het stijgend aantal gevallen van racistische agressies en op het beleid van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, leider van de uiterst-rechtse Lega. Een lichtpunt in de Italiaanse politieke duisternis.
De betoging was onder meer het werk van Pierfrancesco Majorino, ‘schepen van welfare’ in Milaan en mogelijk kandidaat van de ‘centrum-linkse’ PD.  Politici van die partij waren prominent aanwezig op de betoging, maar er was nergens een symbool van enige partij te bespeuren. Meer dan duizend organisaties hadden tot deelname opgeroepen.
Iets meer dan een jaar geledne had een incident in Macerata, waarbij een sympathisant van de Lega op een groep Afrikanen had gevuurd, de aandacht op het groeiend racisme in Italië gevestigd. Sindsdien zijn er ongeveer dagelijks gevallen van racistische agressie, tot op de schoolbanken.
Milaan was vorige eeuw een tijdlang een bolwerk van de Lega Nord, toen nog een beweging voor de afscheiding van “Padania”, Noord-Italië. Salvini maakte er de Lega zonder Nord van als een “soevereinistische” nationale partij. Nu wordt Milaan bestuurd door een coalitie rond de PD die hier weerstand biedt aan de rechtse vloedgolf in het noorden.
Beppe Grillo, stichter van de Vijfsterrenbeweging, viel zondag uit tegen de betogers. Volgens hem is racisme in Italië nauwelijks een probleem…

Print Friendly, PDF & Email
Visited 9 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×