Migratieruzie tussen Parijs en Rome

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tanjani is woedend op de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tjani heeft prompt zijn bezoek aan Parijs afgezegd, want in een rechtzetting van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken konden er geen excuses aan af. In maart hadden de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giorgia Meloni nog afgesproken samen te werken op v lak van migratie.

Grote smoel

Darmanin had zich vrolijk gemaakt over het feit dat de regering Meloni haar beloften inzake het afremmen van immigratie, niet kan waarmaken. Ze had wel van alles aangekondigd, zo van “ge gaat eens wat zien, maar we zien niets. En met Marine Le Pen zou dat niet anders zijn”, aldus Darmanin in de uitzending op RMC “Les Grandes Gueules” (de grote smoelen).

“Dit is een vulgaire belediging aan een bevriend land”, aldus Tajani in een gesprek met de Corriere della Sera. “Stel u mar even voor dat de Italiaanse minister zoiets over Frankrijk zou hebben gezegd”.

is zowat de meest rechtse minister in de rechtse regering van Elisabeth Borne. Op zijn aandringen wordt de jongste tijd de wet tegen terrorisme aangewend om het protest tegen de pensioenwet van president Macron te blokkeren. Tajani behoort tot de rechtse Forza Italia (EVP) van Berlusconi die deel uitmaakt van de Italiaanse regering geleid door Meloni.

Migratiegolf

Meloni, leidster van de uiterst-rechtse Fratelli d’Italia, had in de campagne voor de verkiezingen van september vorig jaar, verzekerd dat zij een muur zou opwerpen tegen de immigratie die vooral uit Noord-Afrika komt. Maar de voorbije weken komen dagelijks honderden,soms meer dan duizend, migranten toe op het eilandje Lampedusa. Vorige maand riep de regering een ‘migratie noodtoestand” uit om o.m. administratieve procedures te vereenvoudigen. Maar dat was gewoon om de indruk te wekken dat er tochniets gebeurt.

De ruzie komt op een ogenblik dat er in Parijs grote onzekerheid is over de plannen van de Franse regering inzake migratie. Een migratiewet is even naar de herfst verschoven omdat de regering de (even) rechtse Les Républicains nog niet heeft kunnen overtuigen er mee in te stemmen. Er is onder meer onenigheid over een bepaling dat er voor kernberoepen soepelheid zou komen, waarde “linkervleugel” van de Macronie op aandringt, maarg LR niet wil van horen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 123 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook