Donald Trump is nog geen president, maar zijn achterban is reeds in een heftige strijd verwikkeld rond migratie. Het gaat meer bepaald over H-1B visa. Die worden uitgereikt voor hoog opgeleide migranten.
De miljardairs uit de technologische spitssectoren onder aanvoering van Elon Musk pleiten voor deze visa. Maar uiterst-rechtse opiniemakers uit de MAGA-basis zoals Laura Loomer of Stephen Bannon zijn tegen. Ook hier moet volgens hen America First gelden. Loomer schreef dat Musk en zijn vrienden er enkel op uit zijn zichzelf te verrijken.
Na enige aarzeling koos Trump de kant van Musk. Logisch, zal je denken, want dit is nu eenmaal in het belang van het Grootkapitaal. Maar zo eenvoudig is het niet. Want je kan je voorstellen dat veel kiezers van Trump zich afvragen of een uitzondering voor hoog opgeleide migranten niet bewijst dat de elite alweer voorgaat.
Zo speelt in dit debat de vraag wat het Trumpisme nu eigenlijk is: is het de uitdrukking van verschuivingen in het Amerikaanse kapitalisme, een nieuwe aanpak, gedreven door financiële grootverdieners, onder druk van de opkomst van China? Of is het de uitdrukking van een populaire revolte, gekaapt door uiterst-rechts, tegen de neoliberale elite? Slimmeriken zullen antwoorden: een combinatie van beide. Maar de interessante vraag is hoe de contradicties spelen tussen deze twee dynamieken.
Het is moeilijk in te schatten hoe dit debat overkomt bij de kiezers van Trump. Maar je mag ervan uitgaan dat types zoals Loomer of Bannon daar wel een vinger aan de pols hebben.
Ook Bernie Sanders mengde zich in het debat, met kritische kanttekeningen bij de redenering van Musk. Wat Sanders betreft moet toch eerst gekeken worden of er geen Amerikanen beschikbaar zijn voor deze jobs, En er moet iets gedaan worden aan het onderwijssysteem, zodat dit Amerikaanse mensen aanlevert voor de beroepen van de toekomst, zoals artsen, verpleegkundigen, tandartsen, leerkrachten, elektriciens, loodgieters, en een reeks andere beroepen. Met dit lijstje zegt Sanders impliciet dat de VS misschien wat anders nodig hebben dan computerspecialisten. Hij had eraan kunnen toevoegen dat migratie er niet op mag neerkomen dat de ontwikkeling van de VS ten koste gaat van de landen van herkomst.