INTERNATIONALE POLITIEK

Mexico: zelfs de schoolboeken

Image

In Mexico krijgen de kinderen van de lagere school elk jaar hun gratis schoolboeken. Dat zijn er noodgedwongen erg veel en het spreekt voor zich dat President AMLO er met zijn ‘Vierde Transformatie’ ook een kans in zag om de inhoud aan te passen.

Ze zijn er nu, die nieuwe schoolboeken en wie luistert naar de commentaar van de oppositie kan zijn oren nauwelijks geloven. Het is zuivere ideologie, marxistisch leninistisch, op weg naar het communisme, wat zeg ik, op weg naar een wereld als bij Pol Pot. Het is vergelijkbaar met de culturele revolutie van China. Dit leidt onvermijdelijk tot bloedvergieten.

Oefff … Nu valt er best wat op te merken op die nieuwe boeken, ze zijn lang niet volmaakt. De nadruk op traditionele gemeenschappen mag bijvoorbeeld best genuanceerd worden. Maar het is wel een poging om een nieuwe pedagogische aanpak toe te passen, gebaseerd op Paulo Freire en Montessori. Er wordt gewerkt met een inclusieve taal, er wordt uitgelegd wat gezond eten is, hoeveel soorten families er wel niet bestaan, hoe we leven in een wereld van ongelijkheid en klassen.

Allemaal polariserend, zeggen de rechtse deskundigen. De voorzitter van PAN, de rechts katholieke partij, raadt ouders aan er de meest aanstootgevende bladzijden uit te scheuren. In sommige deelstaten probeert men de verdeling van de boeken tegen te houden.

AMLO wees er op dat de bezwaren van de oppositie niet enkel met ideologie te maken hebben, maar ook met het veranderen van uitgever en drukker. Want ja, het is een grote en winstgevende opdracht.

Kinderen moeten zelf kritisch leren denken, en wie durft beweren dat je daarvoor vooral niets mag leren over de repressie van de sociale en studentenbeweging van mei 68, of over de vuile oorlog waarover in Mexico nauwelijks mag gepraat worden?

Vreemde visie op de vrijheid van denken.

En mocht U het niet geloven: luister zelf: https://youtu.be/4tHH5x5ph18

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Verkiezingen in Mexico : saai en vuil

Op 1 maart is de campagne voor de verkiezingen van 2 juni officieel begonnen. Dat kwam meteen met een klap. Enkele weken van tevoren werd duidelijk wat de strategie…

Print Friendly, PDF & Email

Mexico: Weg met de dictatuur!

Een titel over Mexico in De Standaard en De Morgen vandaag! Vaak gebeurt het niet, dus er moet wel iets belangrijks zijn gebeurd. In zekere zin is dat zo.…

Print Friendly, PDF & Email

Mexico: De eerste Bagger

De campagne voor de Presidents- en Parlementsverkiezingen van 2 juni 2024 is nog niet begonnen in Mexico. De pre-campagne werd afgesloten, maar volgens de redelijk strenge regels kan de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×