Geopolitieke Ontwikkelingen
Mensenrechten

INTERNATIONALE POLITIEK

Regionale Conflicten
Economie

Mexico: De eerste Bagger

Image

De campagne voor de Presidents- en Parlementsverkiezingen van 2 juni 2024 is nog niet begonnen in Mexico. De pre-campagne werd afgesloten, maar volgens de redelijk strenge regels kan de echte campagne slechts op 1 maart van start gaan. De kandidaten moeten nu even stil blijven.

Het wordt beslist een ‘vuile’ campagne. De kandidaat van de huidige regeringspartij, Claudia Sheinbaum van Morena, steekt met kop en schouders uit boven de kandidaat van de oppositie, Xochitl Gálvez. Het grof geschut moet dus worden boven gehaald om de schade te beperken.

Het begon al deze week. Grote krantekoppen met het bericht dat AMLO – Andrés Manuel Lopez Obrador, de huidige President, zijn eerste campagne, in 2006, had gefinancierd met geld van een drugskartel, twee miljoen USDollar. Dat is schrikken.

Nu vermoed ik dat er weinig mensen zijn die hun hand in het vuur willen steken om te stellen dat AMLO nooit of te nimmer contacten had met de narco’s. Maar vast staat wel dat de President niet corrupt is, en allesbehalve een luxeleven leidt. De strijd tegen corruptie is juist één van zijn grote doelstellingen geweest de afgelopen vijf jaar. Er werden enkele successen geboekt, maar uitgeroeid is de corruptie beslist niet. Bovendien werden heel wat vragen gesteld bij de vriendelijke behandeling van Chapo Guzman’s moeder, de man die in de V.S. een levenslange gevangenisstraf uitzit. AMLO ging haar vriendelijk een hand geven toen hij in haar buurt op bezoek was. Toen ze enkele maanden geleden stierf, werden wel valse foto’s verspreid alsof AMLO op haar begrafenis was. Kortom, voor velen moet AMLO wel degelijk gekoppeld worden aan het kartel van Sinaloa en waren de acties van de regering de afgelopen jaren, zo wordt gesteld, vooral gericht tegen de concurrent van Cartel Jalisco Nueva Generación. ‘Abrazos no balazos’, zei AMLO tien hij aan de macht kwam, ‘knuffels in plaats van kogels’ en dat kon op veel manieren geïnterpreteerd worden.

Is er ooit drugsgeld in zijn campagnes terecht gekomen? Dit met stelligheid uitsluiten is moeilijk, want de narco’s – en andere criminele bendes – zijn op werkelijk alle niveaus van de samenleving én van de overheid aanwezig. Is het waarschijnlijk? Neen, daarvoor is het beleid de afgelopen jaren té clean geweest. Bovendien heeft de oppositie vijf jaar lang geprobeerd om de President te beschuldigen. Werd bij hem of zijn echtgenote niets gevonden, men ging het privé-leven van zijn kinderen uitpluizen. Er werd niets gevonden.

Bovendien, ook dit bericht over 2006 is alles behalve overtuigend. Auteur was een bekroond journalist – twee keer Pulitzer Prijs. Er werd destijds wel degelijk een onderzoek begonnen door de DEA, het drugsagentschap van de V.S. Maar het onderzoek werd afgesloten in 2011 omdat er geen enkel afdoend bewijs werd gevonden. Zaak afgesloten, zou men denken. Er werden deze week diverse getuigen aan het woord gelaten uit de V.S., zoals een ex-directeur van DEA om te bevestigen dat er geen enkel bewijs van narco-geld was of is. Ook de journalist zelf bevestigde dit.

Toch moeten meteen enkel relevante vragen gesteld worden bij deze hele zaak. Deze laster komt van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus AMLO. Ik wil hiervoor verontschuldigingen. Ja, maar waarom doet de V.S. zo iets, op dit moment? Alle politici van enig niveau in Mexico hebben goede banden met de noorderbuur, hoe zou het anders kunnen. Men mag dus denken dat de oppositie een rol heeft gespeeld. Maar waarom AMLO en zijn partij aanvallen wanneer zijn waarschijnlijke opvolgster een nóg cleaner imago heeft dan de President zelf. Zij staat symbool voor eerlijkheid en integriteit en dat verklaart veel van haar succes.

Eén mogelijke reden is dat men dit imago van ‘zuiverheid’ te allen prijze wil doorbreken. Morena, zo luidt het dan, is even corrupt als alle andere partijen, de troep rond AMLO moet zich vooral gedeisd houden, want wij weten veel en komen met die bagger naar buiten om te bewijzen dat jullie beslist niet beter zijn dan de anderen.

Een andere reden is het steeds weerkerend feit dat de V.S. véél kunnen verdragen, behalve een linkse regering die het economisch ook goed doet. Het wanbeheer van Venezuela, de impasse van Cuba, men likt er zich de vingers bij af, zie je wel dat socialisme enkel tot armoede leidt! Maar een Evo Morales in Bolivië, of een Rafael Correa in Ecuador, en nu dus AMLO in Mexico, nee, dat kan niet. Mensen zouden nog kunnen gaan geloven dat er een alternatief bestaat voor het neoliberale kapitalisme. En Mexico doet het momenteel erg goed. De munt staat hoog, de schuldenblast is niet groter geworden, de werkloosheid daalt, de investeringen lopen binnen, de armoede en de ongelijkheid zijn gedaald. Optreden dus!

Al bij al kan de losse fladder van deze week gewoon worden afgeschreven. Maar het geeft wel te denken dat de V.S. het nodig vindt om te interveniëren in het verkiezingsproces. Er zullen de komende maanden beslist nog andere beschuldigingen volgen, indien niet tegen AMLO, dan zeker tegen zijn partij en tegen de Presidentskandidaat. Het wordt boeiend, maar vuil.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email

Mexico: Weg met de dictatuur!

Een titel over Mexico in De Standaard en De Morgen vandaag! Vaak gebeurt het niet, dus er moet wel iets belangrijks zijn gebeurd. In zekere zin is dat zo.…

Print Friendly, PDF & Email

Bolsonaro in nauwe schoentjes

Hij is niet gearresteerd, in tegenstelling tot enkele van zijn medestanders, maar hij moest wel zijn paspoort inleveren en kreeg verbod om contacten te hebben met zijn volgelingen. Kortom,…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

STANDPUNT VAN DE REDACTIE : Gaza, nu eindelijk sancties?

Schieten op mensen die willen eten. In Gaza-stad zijn 112 doden en 760 gewonden gevallen bij een beschieting van mensen die naar de voedselbedeling holden, aldus het ministerie van…

Print Friendly, PDF & Email

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email

CIA 10 jaar – en meer – Oekraïne

De Russische oorlog tegen Oekraïne is zijn derde jaar ingegaan. De tweede verjaardag van de “speciale militaire operatie” viel ook samen met de tiende verjaardag van de stevige inplanting…

Print Friendly, PDF & Email
Onze sociale zekerheid

You May Also Like

×