INTERNATIONALE POLITIEK

Mexico, Chili, Litouwen en … Borrell

Image

Het nieuws over je land volgen vanuit het buitenland is niet altijd evident. Onvermijdelijk zijn er berichten die je niet te zien of te lezen krijgt. Maar anderzijds lees je in het buitenland soms berichten die in eigen land de media niet halen, althans, voor zover ik kan zien.

Stond er iets in de Europese media over Litouwen dat door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is veroordeeld voor zijn rol in de martelingen in geheime gevangenissen na 9/11? Een Saudi gevangene, die trouwens nog steeds wordt vast gehouden in Guantanamo, werd er in een geheime gevangenis van de CIA mishandeld. In 2018 werd Litouwen trouwens al eerder veroordeeld voor een vergelijkbaar geval. Het zal nu 108.000 USDollar schadevergoeding moeten betalen.

Of dit: Chili en Mexico hebben het Internationale Strafhof in Den Haag gevraagd om na te gaan of er misdaden tegen de mensheid worden begaan in Gaza. Ze kiezen geen partij en pleiten voor een vreedzame oplossing. Daarom willen ze weten of er tegen iemand klacht moet worden ingediend. Ze willen ook een onmiddellijk staakt-het-vuren om de weg te effenen naar een duurzame vrede.

En dan dit, wat in Mexico uitvoerig in de pers werd behandeld. De speech van Josep Borrel, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor het Buitenlands en Veiligheidsbeleid. Hij zei er onomwonden dat Israël Hamas had gecreëerd en gefinancierd. Een waarheid als een koe die echter zedig wordt verzwegen in officiële kringen.

Borrell hield een speech in eigen land, naar aanleiding van zijn promotie tot Dr Honoris Causa aan de Universiteit van Valladolid. Geweld lokt geweld uit, aldus nog Borrell, en het is een dodelijke spiraal die we moeten doorbreken. Israël heeft zich altijd verzet tegen een Palestijnse Staat, daarom werd Hamas geholpen en de Palestijnse Autoriteit klein gehouden. Maar als Israël niet wil, moet de internationale gemeenschap een oplossing opleggen. Nu is de EU zowat de ambulancier van het Midden-Oosten, en we hadden ons beter moeten voorbereiden. Het huidige geopolitieke risico is het ergste sinds de rakettencrisis in Cuba.

Je vraagt je af of ook de gevolgen van deze uitspraken beseft worden. Volgens de regels van de Europerse Unie moeten Staten die terroristische organisatie steunen en/of financieren immers gestraft worden …

De Mexicaanse krant La Jornada kon het niet laten er ook nog aan toe te voegen dat deze uitspraken erg verrassend zijn. Van Borrell kan immers niet verwacht worden dat hij ook maar minimaal progressieve ideeën in het hoofd heeft of iets zou doen tegen de hegemonie van Washington, Brussel of het bedrijfsleven. Borrell is een reactionair, aldus de krant, die wil dat de crisis in Oekraïne op het slagveld wordt uitgevochten.

Misschien kan de medeplichtigheid van het Westen aan de onmenselijke en moordende oorlog in Gaza toch nog doorbroken worden? Misschien kan toch nog gewerkt worden aan een duurzame vrede?

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Een gewone dag in Gaza

In Gaza lijkt het wel rustig, te oordelen naar de nieuwsjournaals die Gaza nog nauwelijks, of helemaal niet, vermelden0. Het is er nochtans allesbehalve rustig, maar als moordpartijen dagelijkse…

Print Friendly, PDF & Email

Israël kan de Gaza-oorlog niet winnen

Inlichtingendiensten van de Verenigde Staten erkennen nu openlijk dat het plan van Israël om Hamas in Gaza uit te schakelen zinloos is. De Democratische Senator Chris Murphy, een lid van de…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×