INTERNATIONALE POLITIEK

Met Pellegrini wint Fico

Image

Met de volle steun van uiterst-rechts, is de nationalist Peter Pellegrini tot president van Slovakije gekozen. Deze gewezen sociaaldemocraat haalde het met 53 % tegen Ivan Korcok. Deze voerde campagne voor een EU-gezind beleid, terwijl de winnaar de kandidaat was van premier Robert Fico die aanleunt bij de Hongaarse premier Viktor Orban.

Die uitslag is een slechte zaak voor Brussel, goed nieuws voor Boedapest en Moskou. De president heeft wel weinig bevoegdheden, maar voor premier Fico is dat een goedkeuring van zijn beleid tegenover de oorlog in Oekraïne. Pellegrini voerde campagne als ‘kandidaat van de vrede’, terwijl zijn liberale tegenstrever voor wapenleveringen aan Oekraïne is. Fico maakte vorig jaar een einde aan die militaire steun.

Uiterst-rechts

Pellegrini had in de eerste ronde 37,5 % gehaald, Korcok 42, %. Een uiterst-rechtse kandidaat haalde 12 %. Die riep niet expliciet op om voor Pellegrini te stemmen, maar zei dat zijn kiezers wel weten wat te doen. De opkomst lag zaterdag rond 60 %, dat is 8 % meer dan in de eerste ronde twee weken eerder.

De nieuwe president was premier van maart 2018 tot maart 2020. Hij is leider van de Hlas die zich bij de oprichting drie jaar geleden sociaaldemocratisch noemde. Die Hlas is een afscheiding van Fico’s Smer, tot vorig jaar deel uitmakend van de socialistische fractie in het EU-parlement. Nadat de Smer, en de Hlas, een coalitie vormden met de uiterst-rechtse nationalistische SNS, werd ze uit de socialistische familie gezet.

Met Pellegrini als president, valt voor Fico een eventuele rem weg op zijn plannen om staatsmedia en justitie onder zijn controle te brengen. Een van de weinige bevoegdheden van het staatshoofd is rechters van het Hooggerechtshof te benoemen. Fico zit ook inzake kwesties als familie en gay rechten, op de reactionaire lijn van Orban. Terwijl de huidige president, Zuzana Caputova, opkomt voor abortus- en homorechten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Slovaken voor diplomatieke keuze

Korcoc of Pellegrini? Brussel of Moskou, zoals de keuze zaterdag voor een Slovaakse president karikaturaal wordt voorgesteld. Peter Pellegrini, oud-premier, is de kandidaat van premier Robert Fico die elke…

Print Friendly, PDF & Email

Slovakije in Orbans spoor?

Soms zou je denken de Hongaarse reactionaire premier Viktor Orban te horen. Maar nee, het is Robert Fico, de Slovaakse ‘socialistische’ ex-premier, die in de aanloop naar de Slovaakse…

Print Friendly, PDF & Email

Slovakije, de ‘Hongaarse weg’ op?

Slovakije heeft alweer een regering van technocraten, geleid door Ludovit Odor die indertijd de kapitalistisch-vriendelijke ‘flat tax’ invoerde. Volgens president Zuzana Caputova is dit kabinet de enige weg om…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×