INTERNATIONALE POLITIEK

Met een aantal F35-vlieguren heb je een brandweerwagen

Image
US Army Reserve TFFT, 2015 (Foto: mark6mauno)

Het is al een anachronisme dat het leger het nog steeds noodzakelijk vindt om natuurgebieden te gebruiken voor schiet- en andere oefeningen, terwijl bezoekers van natuurdomeinen de striktste regels in acht moeten nemen om brandgevaar en vernietiging van fauna en flora te voorkomen.

Tijdens de schietoefeningen – waarbij naar verluidt geregeld brandjes uitbreken – op het groot schietveld in Brecht, bleek daarenboven ook nog eens een ongelofelijke nonchalance en schuldig verzuim. Blijkbaar was er zelfs niemand meer die voor brandpreventie is opgeleid (de laatste twee gingen met ‘pensioen’). Bovendien houdt men dan dergelijke oefeningen terwijl de enige brandweerwagen in herstelling was.

Nu ga je de komende dagen militaristen en co horen klagen dat dit komt omdat er te weinig geld gaat naar ‘defensie’. Dan wil ik er graag aan herinneren dat de vorige regering 9,4 miljard investeringen in militair materieel heeft goedgekeurd, niet in ‘defensie’ (letterlijk ‘verdediging’), wel hoofdzakelijk in aanvalscapaciteit en bijhorende kernwapenverplichtingen o.m. in NAVO-verband. Kort: we kopen peperdure F35-gevechtsvliegtuigen en ander materieel waarmee destabiliserende interventies worden uitgevoerd waaruit vluchtelingen voortkomen en waarna extremistische organisaties kunnen rekruteren op de sociale grieven die eruit vloeien. Nu komt daar ook nog eens de hele voorbereiding van een nieuwe koude oorlog bovenop. Ziedaar waar het belastinggeld naartoe gaat.

De bescherming van het milieu ligt nog steeds in de onderste lade van het militair industrieel complex. De CO2-uitstoot van de grootschalige manoeuvres zoals de nieuwe Defender 2021 bv is niet meteen iets dat in rekening wordt gebracht. Het VS-leger stoot evenveel CO2 uit als Zweden. Eén vlieguur van een F35 kost 30.000 euro. Een deel komt van de kosten voor 5.600 liter kerosine die op een uurtje wordt verbruikt (reken de CO2-uitstoot maar eens uit die 60% hoger ligt dan voor de huidige F16). Of nog: met een aantal vlieguren heb je een brandweerwagen.

Relevant

‘Ecologie is de nieuwe klassenstrijd’

Net voor zijn overlijden op 9 oktober 2022 ontving Bruno Latour in zijn Parijse woning een filmploeg voor de opname van een lang interview met de Franse journalist en…

Het Willow Project: koolstofbom in het Noordpoolgebied van Alaska

Op 13 maart keurde de Biden-regering het Willow Project goed – een aanslag op het milieu en het klimaat. Het Willow Project is een aardoliewinningsproject van 8 miljard dollar…

De politiek van een natuurramp

Diyarbakır, Turkije; Wikimedia

Laatste bijdrages

Bayrou, dan toch

Het zou geen verrassing mogen zijn, en toch: François Bayrou heeft eindelijk een van zijn twee dromen gerealiseerd, hij is premier van Frankrijk. De andere droom: president. Maar voorlopig…

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×