Een vrachtwagen met 39 lijken in Essex, wellicht komende uit Zeebrugge. Onmiddellijk doemt bij mij het beeld op van ‘het drama van Dover’: op 21 juni 2000 vond men er in een vrachtwagen vertrokken uit Zeebrugge de lijken van 58 Chinezen, gestikt tijdens het laatste deel van hun clandestiene tocht naar het Verenigd Koninkrijk.
De 58 van Dover waren slachtoffers van een Chinese triade (maffiagroep) die een Nederlandse chauffeur voor de overtocht had betaald. 19 jaar later zijn mensensmokkelaars – want daar ziet het toch naar uit – nog altijd even gewetenloos. Of nog erger als we kijken naar wat in de Middellandse Zee gebeurt.
Ik citeer even uit mijn boekje ‘Handel in mensen’ (2001): “Dat er na Dover nog drama’s zouden volgen, stond als een paal boven water. Dergelijke onmenselijke praktijken zijn jammer genoeg legio. Dagelijks komen er ergens ter wereld mensen om in barbaarse omstandigheden, die zich hebben laten verleiden door mensensmokkelaars om een bescheiden droom te verwezenlijken”.
Waardig
Bijna 20 jaar later is het erger geworden. En het wordt wellicht nóg erger. “Desnoods zullen mensen op boomstammen naar hier komen”, zei een Italiaanse politiecommissaris me toen op Sicilië. We zien hoe na 2008 de sociale crisis wereldwijd erger is geworden, hoe alom de ongelijkheden sterk zijn toegenomen en meer en meer mensen een waardig bestaan ontzeggen. Zodat er ook meer en meer een waardig bestaan elders zoeken.
Na Dover zouden er nog drama’s volgen. Ook na Essex zullen er nog volgen. Dagelijks.