INTERNATIONALE POLITIEK

Mensenjacht in Tunesië, EU springt bij

Image

De Europese Unie heeft 900 miljoen beschikbaar voor Tunesische hulp bij het indijken van de migratie uit Afrika naar Europa. Dat Tunesië dat sinds enkele maanden soms bijzonder brutaal aanpakt, is de EU in theorie wel een zorg, Brussel zal dat blijven afkeuren, maar dat zijn woorden, de daden zijn anders.

Die daden. In de Tunesische havenstad Sfax hebben opgezweepte benden de jongste tijd talrijke zwarte Afrikanen aangevallen en de woestijn ingedreven. In Tunesië is op aanstoken van president Kais Saïed al maanden een racistische campagne aan de gang tegen zwarte Afrikanen van wie velen via Tunesië naar Europa willen. De president had het onomwonden over een poging tot ‘omvolking’ door zwarte Afrikanen. De Europese overheden zouden volgens hem mee in dat complot zitten.

Zelfverbrandingen

Sinds Saïed zijn campagne tegen die “omvolking” startte, zetten eigenaars zwarte Afrikaanse huurders op straat, ontslaan patroons hun zwarte personeelsleden, vallen groepen overal in het land Afrikanen van onder de Sahara aan. Militairen en gendarmes steken hen een handje toe door die opgejaagde Afrikanen ver weg te brengen, tot aan de grens met Libië. Want men gaat ervan uit dat ze toch onderweg zijn naar Europa, dat hen niet wil.

Human Rights Watch zegt dat de verdreven Afrikanen nauwelijks voedsel en helemaal geen medische bijstand hebben. De overheid verspreidt het gerucht dat er één miljoen illegalen uit Afrika in het land verblijven. Mensenrechtenorganisaties hebben het over 21.000.

De president wil met zijn racistische campagne volgens opposanten onder meer de aandacht afleiden van de slechte sociaal-economische toestand in het land. Sinds de omwenteling van 2011, die begon met een zelfverbranding, zijn er al honderden Tunesiërs die met zelfverbranding de aandacht op de uitzichtloze situatie vestigen. Er waren tot 2016 rond 100 zelfverbrandingen per jaar. Sindsdien worden geen statistieken meer vrijgegeven.

Zie ook:
https://www.hrw.org/fr/news/2023/07/06/tunisie-crise-liee-aux-expulsions-collectives-dafricains-noirs-vers-la-frontiere

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

EU is met Tunesië-deal niet aan proefstuk

Ik zeg het onomwonden, ik beschouw de EU als een maffieuse organisatie, zeker waar het vluchtelingen betreft. De EU is zelfs erger. Want een Maffia-organisatie doet zich niet beter…

Print Friendly, PDF & Email

Tunesië op gevaarlijke glijbaan

President Kaïs Saïed op racistische  toer “Tunesië valt ten prooi aan horden clandestiene migranten die oorzaak zijn van geweld en misdaden; dat dreigt de demografische samenstelling van het land…

Print Friendly, PDF & Email

Tunesië: krachtproef vakbond-president

President Kaïs Saïed is de krachtproef aangegaan met de vakbond UGTT die hem nu op straat uitdaagt. De UGTT had zich tot dan toe redelijk afzijdig gehouden sinds Saïed…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×