Mensenjacht in Tunesië, EU springt bij

De Europese Unie heeft 900 miljoen beschikbaar voor Tunesische hulp bij het indijken van de migratie uit Afrika naar Europa. Dat Tunesië dat sinds enkele maanden soms bijzonder brutaal aanpakt, is de EU in theorie wel een zorg, Brussel zal dat blijven afkeuren, maar dat zijn woorden, de daden zijn anders.

Die daden. In de Tunesische havenstad Sfax hebben opgezweepte benden de jongste tijd talrijke zwarte Afrikanen aangevallen en de woestijn ingedreven. In Tunesië is op aanstoken van president Kais Saïed al maanden een racistische campagne aan de gang tegen zwarte Afrikanen van wie velen via Tunesië naar Europa willen. De president had het onomwonden over een poging tot ‘omvolking’ door zwarte Afrikanen. De Europese overheden zouden volgens hem mee in dat complot zitten.

Zelfverbrandingen

Sinds Saïed zijn campagne tegen die “omvolking” startte, zetten eigenaars zwarte Afrikaanse huurders op straat, ontslaan patroons hun zwarte personeelsleden, vallen groepen overal in het land Afrikanen van onder de Sahara aan. Militairen en gendarmes steken hen een handje toe door die opgejaagde Afrikanen ver weg te brengen, tot aan de grens met Libië. Want men gaat ervan uit dat ze toch onderweg zijn naar Europa, dat hen niet wil.

Human Rights Watch zegt dat de verdreven Afrikanen nauwelijks voedsel en helemaal geen medische bijstand hebben. De overheid verspreidt het gerucht dat er één miljoen illegalen uit Afrika in het land verblijven. Mensenrechtenorganisaties hebben het over 21.000.

De president wil met zijn racistische campagne volgens opposanten onder meer de aandacht afleiden van de slechte sociaal-economische toestand in het land. Sinds de omwenteling van 2011, die begon met een zelfverbranding, zijn er al honderden Tunesiërs die met zelfverbranding de aandacht op de uitzichtloze situatie vestigen. Er waren tot 2016 rond 100 zelfverbrandingen per jaar. Sindsdien worden geen statistieken meer vrijgegeven.

Zie ook:
https://www.hrw.org/fr/news/2023/07/06/tunisie-crise-liee-aux-expulsions-collectives-dafricains-noirs-vers-la-frontiere

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 78 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook