INTERNATIONALE POLITIEK

Meloni’s mix: reactionair en Atlantisch

Image

Giorgia Meloni heeft een ploeg samengesteld die zoals verwacht garanties biedt aan de EU, aan Washington en aan het meest reactionaire deel van Italië. Haar partners, de Lega van Matteo Salvini en Forza Italia van Silvio Berlusconi, hebben zich moeten neerleggen bij haar verdeling van de portefeuilles. Salvini komt niet op Binnenlandse Zaken, Forza krijgt Justitie niet.

Folklore?

Ze had Brussel en Washington al eerder gerustgesteld. Beide wilden weten of haar regering de Amerikaanse lijn van volle steun aan Oekraïne, trouw zou blijven. Geen probleem, verzekerde Meloni hen. Berlusconi (EVP) werkte zich nog even in de kijker met Poetin-vriendelijke uitlatingen, maar dat beschouwt men meer en meer als folklore.

Met Antonio Tajani (Forza Italia, EVP) als vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, zou Brussel gerust kunnen zijn. Hij was tenslotte een tijdje voorzitter van het EU-parlement. Dat hij in 2019 op de radio een lofzang hield op Mussolini en datzelfde jaar sprak over Italië’s Istrië en Dalmatië (deel van Kroatië) is ook al folklore…Naast hem Raffaele Fitto, Europarlemenstlid voor Meloni’s Fratelli d’Italia op Europese Zaken.

Op Economische Ontwikkeling komt Adolfo Urso (Fratelli) die zeer goede vrienden heeft in Washington, vooral bij conservatieve groepen. Even “Atlantisch” is de minister van Defensie Guido Crosetto (Fratelli) die eerder de belangen van de Italiaanse wapenindustrie behartigde.

Brussel wou ook zekerheid over het financieel-economisch beleid: over details kan wel worden gepraat, maar de afspraken die voorganger Mario Draghi maakte, moeten worden nageleefd. Daar zal o.a. Giancarlo Giorgetti voor zorgen op Economie en Financiën. Onder Draghi was hij ook al minister van Economische Ontwikkeling. Giorgetti komt wel van Salvini’ uiterst-rechtse Lega, maar daar botste hij met de partijleider over o.m. Europa. Giorgetti zocht nog niet lang geleden, toen de Lega zeer hoog scoorde in de peilingen, contact met de EVP.

ie oo

Salvini was graag weer minister van Binnenlandse Zaken geworden. Maar het wordt vice-premier en de post Infrastructuur, waar hij zijn plan voor een brug tussen het vasteland en Sicilië hoopt waar te maken. Er komt wel een partijgenoot op Binnenlandse, Matteo Piantedosi, om daar migranten te bestoken.

Elders komen vooraanstaande reactionairen. Op Familie en nataliteit (dat is nieuw) Eugenia Maria Roccella, ooit een militante voor abortusrecht, nu een felle tegenstander. Meloni zei dat aan dat recht niet wordt geraakt. Op Cultuur komt een fascistische veteraan, Gennaro Sangiuliano die droomt van een rechtse hegemonie in de cultuurwereld.

Zie ook:

Tajani heeft heimwee

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Matteotti na 100 jaar, ook met Meloni

Antifascistische toespraak herdacht in Rome “Vandaag herdenken we een vrije en moedige man die omwille van zijn ideeën door fascistische benden is vermoord”. Dat zei de Italiaanse premier Giorgia…

Print Friendly, PDF & Email

Meloni en Antifascisme

Post-fascistische leidster ziet zich als as voor meerderheid EVP en uiterst-rechts in EU Het belang van kennis over geschiedenis kan in verwarrende tijden als deze, niet genoeg onderstreept worden.…

Print Friendly, PDF & Email

Racistische generaal verstoort Meloni’s zomer

Generaal Roberto Vannacci heeft met zijn boek ‘Il mondo al contrario’ (De wereld op zijn kop) onrust en verdeeldheid gezaaid binnen Italiaans uiterst-rechts. Minister van Defensie Guido Crosetto, van…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×