INTERNATIONALE POLITIEK

Meloni en de “omvolking”

Image

De Italiaanse premier Giorgia Meloni riep deze week op meer Italiaanse kinderen te baren. Haar minister van Landbouw Francesco Lollobrigida vulde dat op zijn manier aan: meer Italiaanse kinderen en minder migranten om de “omvolking” tegen te gaan. De oppositie noemt de minister een “blanke supremacist” en “racist”.

Lollobrigida, die niet aan zijn proefstuk is, had het op het congres van de rechtse vakbond Cisal over de dreigende “sostituzione etnica”, de etnische vervanging. Het lage geboortecijfer en de immigratie zouden dus leiden tot een “omvolking”. Die theorie wordt ook elders door uiterst-rechts uitgedragen, zoals het VB in België. Onlangs nam de Tunesische president Kaïs Saïed dat over, waarop in zijn land een jacht op zwarte Afrikanen werd geopend.

Racisme

Elly Schlein, leider van de centrumlinkse Democratische Partij (PD) had het over “een blanke supremacist die aan de jaren 30 herinnert” – de jaren 30 zijnde de periode van het fascisme.. Ex-premier Romano Prodi vond Lollobrigida’s uitspraak erg brutaal, een minister onwaardig. De Vijfsterrenbeweging M5S), had het over pure racistische propaganda.

Lollobrigida behoort tot de uiterst-rechtse Fratelli d’Italia, de partij van Meloni. Die partij is erg dubbelzinnig over het fascisme waarvan ze de erfgename is. De regering voert de jongste weken ook campagne tegen het ouderschap van gelijkslachtige koppels.

Rechts incasseerde vorige zondag een nederlaag bij de verkiezingen in de stad Udine. Daar werd de uittredende uiterst-rechtse burgemeester verslagen door de kandidaat van de PD die in de tweede ronde ook de steun had van M5S. Het is een eerste zege voor Schlein sinds ze leidster is van de PD.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Italiaanse stembus wisselend

Giorgia Meloni, premier van Italië, kan zich na de recente nederlaag op Sardinië, troosten met de overwinning van haar partijgenoot Marco Marsilio in de Abruzzen. Deze regio in het…

Print Friendly, PDF & Email

Meloni veegt op ‘kermis’ grenzen uit

Opendeur dagen bij uiterst-rechts Atreju, de vierdaagse ‘kermis’ van Fratelli d’Italia, is voor de Italiaanse premier Giorgia Meloni een gelegenheid om rond haar uiterst-rechtse partij geestesgenoten samen te brengen.…

Print Friendly, PDF & Email

Uiterst-rechts op winst in Italië

Coalities van uiterst-rechts en rechts hebben bij enkele lokale verkiezingen zondag en maandag, talrijke zeges geboekt. Het ging wel om een beperkt aantal steden (7 provinciale hoofdsteden) en gemeenten,…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×