Meloni en Berlusconi “hand in hand”

 

Giorgia Meloni en Silvio Berlusconi hebben zich verzoend ten huize van de Fratelli d’Italia in Rome. Dat zij als toekomstig premier, de gastvrouw was, kwam al neer op een vernedering van ‘il Cavaliere’ – Berlusconi is het anders gewoon. Maar de krachtsverhoudingen zijn nu eenmaal zo, dat Meloni de dans leidt.

Meloni en Berlusconi, leider van Forza Italia, bevestigden loyaal te zullen samenwerken in de te vormen Italiaanse regering. Het kwam tot spanningen na de verkiezingen van 25 september, want ondanks het succes van de uiterst-rechtse coalitie, waren twee van de drie grote partners – Forza Italia en de Lega – ontgoocheld. De Fratelli gingen met veel van hun kiezers lopen.

Onfrisse figuren

Meloni wil duidelijk maken dat het hààr regering wordt, met ministers op sleutelposten die het vertrouwen kunnen winnen of behouden van de zakenwereld en de EU. Berlusconi wou mensen uit zijn kring pushen om er over zijn belangen te waken. Daarom ook dat hij aast op het ministerie van Justitie, hij heeft daar zijn persoonlijke belangen te verdedigen. Antonio Tajani, twee jaar lang voorzitter van het EU-parlement voor de EVP, komt allicht op Buitenlandse Zaken.

Het kwam vooraf tot een ernstige botsing bij de verkiezing van de Senaatsvoorzitter. Een veteraan van het neofascisme en bewonderaar van Mussolini, Ignazio La Russa, raakte alleen verkozen met 17 stemmen van de oppositie, want de groep van Forza Italia, op Berlusconi en één ander na, stemden niet voor La Russa. De opposanten die wel voor hem kozen, zijn vermoedelljk leden van de Centrumalliantie die zo wil aan geven klaar te staan om in te springen.

De Kamervoorzitter Lorenzo Fontana, Lega, is ook geen frisse figuur. Hij kwam de voorbije jaren vooral in het nieuws met zijn homofobe kruistochten voor de traditionele familie. Hij staat ook bekend als een russofiel die Poetins afkeer van homo’s deelt.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 251 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook