Het was voorspeld, met Giorgia Meloni als premier, zou het niet boteren tussen Rome en Parijs. Haar afkeer van de politiek in Parijs, en van president Emmanuel Macron, was geen geheim. Nu noemt ze het feit dat ze niet werd uitgenodigd op een diner met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, “ongepast”.
“Onze kracht ligt in eenheid”, aldus Meloni. Macron vindt echter dat Frankrijk en Duitsland al 8 jaar gezamenlijk een zeer specifieke rol spelen en dat het diner met drie dus gerechtvaardigd was.
Het zat Rome al eerder dwars dat de Franse en Duitse ministers van Economie een week eerder naar Washington waren gereisd zonder Rome daar bij te betrekken. Tenslotte is Italië als lid van de G7 ook een grote en wil het meetellen als het gaat over het Amerikaanse “Inflation Reduction Act” (IRA) dat Europa als protectionistisch beschouwt.
Maar niet dus. “We werden niet op de hoogte gebracht. We zijn niet beledigd, wel verwonderd. Indien Italië zoiets zou doen, zou men ons ervan beschuldigen dat we soevereinistisch en anti-Europees zijn”, aldus de Italiaanse minister van Economie Giancarlo Giorgetti.
Draghi
Dat Scholz en Macron haar in Parijs niet mee aan tafel vroegen, zit Meloni hoog. Indien Mario Draghi nog premier zou zijn geweest, zou die waarschijnlijk wel zijn uitgenodigd, klinkt het in Rome en in de Italiaanse media. Draghi had als oud-directeur van de Europese Centrale Bank groot aanzien in Parijs en Berlijn. Hij reisde smen met Scholz en Macron naar Kiev.
Eer Draghi begin 2021 premier werd van een veelkleurige regering (alleen Meloni’s Fratelli d’Italia waren daar niet bij), kwam het ook al vaak tot wrijvingen tussen Parijs en Rome. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio (toen nog bij Vijfsterrenbeweging) ging begin 2019 in Frankrijk met ‘gilets jaunes’ praten toen die volop actie voerden tegen Macron. Parijs riep toen zijn ambassadeur terug uit Rome.
Tussen Parijs en Rome zijn er ook voortdurend spanningen over de opvang van migranten die via Italië de EU binnenkomen. Meloni beschuldigde drie jaar geleden, toen nog in de oppositie, de Fransen ervan met hun Afrikaanse “koloniale munt” (de CFA die in 14 landen circuleert) de migratie naar Europa aan te wakkeren.