INTERNATIONALE POLITIEK

Mélenchon en democratie

Image

Jean-Luc Mélenchon krijgt steeds meer kritiek uit eigen rangen. Enkele kopstukken van La France insoumise (LFI) nemen het niet langer dat hij op eigen  houtje beslissingen neemt en die bekendmaakt zonder ook maar één instantie te raadplegen. Het pro leem is dat LFI geen instanties heeft. LFI leeft in “une structure gazeuse”, maar wel met één chef, Mélenchon. Terloops, insoumis betekent ook ‘onhandelbaar, stijfkoppig, eigenwijs.
Verscheidene kopstukken van LFI hebben in een interne brief lucht gegeven aan hun ongenoegen over die autoritaire gang van zaken. Onder hen Charlotte Girard, verantwoordelijke voor het programma van de beweging. Aanleiding voor hun brief was een tweet van Mélenchon waarin hij aankondigde dat François Cocq geen deel meer uitmaakt van “les insoumis”.
Cocq had net als een “insoumis”, (vrij, ononderworpen), een interview gegeven op de zender CNews. Cocq was tot dan een van spreekbuizen van LFI. Niet langer volgens Mélenchon die uitviel tegen “die nationalist die durft te spreken uit naam van les insoumis”. Later zei Manuel Bompard, naaste medewerker van Mélenchon, dat Cocq nog steeds deel uitmaakt van LFI.

Alleen

Verwarring troef dus. Dat heeft ook te maken met de onduidelijke politieke positie van LFI rond enkele belangrijke thema’s. Daaronder de positie tegenover de EU waarin verscheidene ‘insoumis’ zeer “soevereinistisch” zijn. Er zijn ook duidelijke meningsverschillen rond migratie. Er is de vraag of LFI voor linkse eenheid is ofwel optreedt als de stem van “le peuple”. Daaraan verbonden de kwestie of LFI allianties sluit ter linkerzijde, dan wel alleen de strijd, ook de verkiezingen, intrekt. LFI, althans Mélenchon, lijkt vastbesloten alleen naar de Europarlementsverkiezingen te trekken, wellicht een van zeven of de acht linkse lijsten.
Maar in een “structure gazueuse”, vaagweg gestructureerd rond Internet, is geen duidelijk debat daarover mogelijk. Men kan toch moeilijk de fractie in de Assemblée met zijn 17 leden als de vertegenwoordiging van de insoumis zien. Het gevolg is dat Mélenchon via zijn vele volgers op twitter zijn beslissingen meedeelt. Doet dat niet denken aan Donald Trump?

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Crépol, ultra-rechts kaapt fait divers

Crépol, zaterdag 18 november. Een uit de hand gelopen ruzie op het dorpsbal eindigt met een messengevecht en een dode: Thomas, 16 jaar, kapitein van de jeugdploeg rugby. De…

Print Friendly, PDF & Email

Het Franse ‘cordon sanitaire’ verschuift

In de Franse politiek was er tot voor kort zoiets als ‘le front républicain’, het politieke veld rond enkele elementaire democratische beginselen en sociale rechten, zoals vastgelegd in de…

Print Friendly, PDF & Email

Macron met de knuppel

Nasleep van moord op Nahel Op 27 juni dit jaar schoot een Franse politieman koelbloedig de 17-jarige Nahel dood. In de dagen en weken daarop kwamen in gans Frankrijk,…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×