INTERNATIONALE POLITIEK

Mélenchon doet het weer

Image

Links bundelt in Frankrijk de krachten tegen uiterst-rechts. Een “nouveau front populaire” kwam er in recordtijd en zaterdag kwamen een half miljoen Fransen op straat tegen uiterst-rechts. Maar Jean-Luc Mélenchon, de “patron” van La France insoumise (LFI) slaat een fikse deuk in het elan van de linkse eenheid: hij maakt misbruik van de noodsituatie om enkele kritische stemmen in LFI te liquideren. LFI, en links, zijn in schok.

Op een dag dat een half miljoen mensen de straat opgingen om uiterst-rechts een halt toe te roepen, trekt Melenchon een pak negatieve aandacht naar zich. Bekende parlementsleden als Raquel Garrido, Alexis Corbière, Danielle Simonnet, staan niet op de
kandidatenlijst van LFI. Een”kiescommissie” van Mélenchon-getrouwen heeft hen vervangen door meer gehoorzame volgers.

Mistig

De geschrapte leden van de Assemblée hebben de fout gemaakt het niet eens te zijn met Mélenchon en dat ook te zeggen. Een van de grote problemen is het complete gebrek aan interne democratie bij LFI. Mélenchon zelf noemt het een gazeuse beweging. Precies zoiets mistig laat alle macht aan de kop, van basis is geen sprake.

De “kiescommissie” heeft niet durven raken aan twee grote namen, namelijk Clémentine Autain en François Ruffin. Deze laatste is de initiatiefnemer van het “nouveau front populaire” dat LFI, de PS, Ecologistes en communistische PCF, samen met kleiene groepen, samenbrengt voor de verkizingen van 20 juni.

Ruffin en Autain hebben het schrappen van hun collega’s zeer scherp veroordeeld. Het is nu geen ogenblik voor rancunes, aldus Ruffin die wel blij is dat Mélenchon zelf geen kandidaat is en zich op de achtergrond wil houden.

Deze zuivering bij LFI heeft ook de partners geschokt, het schendt niet alleen het imago van links, maar van het “volksfront”, luidt het bij groen en PS. Maar Mélenchon vindt dat dit interne zaken zijn. Toch spelen groenen en socialisten met het idee uittredende parlementsleden die geweerd zijn, te steunen als ze zich toch kandidaat stellen.

Er is ook veel kritiek omdat LFI zijn gekozene uit Rijsel, Adrien Quatennens, wel voordraagt, al is die is veroordeeld voor huiselijk geweld. Vooral feministen tillen er zwaar aan dat LFI die wel blijft steunen. Quatennens is een zeer nauwe medewerker van Mélenchon. Maar zondg trok Quatennens zich terug nadat talrijke linkse stemmen hadden aan gekondigd voor een rivaal te zullen kiezen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Macron, de gok na de schok

Links samen in Nouveau Front Populaire Is Emmanuel Macron, president van Frankrijk, zodanig geschrokken van een algemeen voorspelde uitslag, dat hij van de schok een enorme gok waagt? In…

Print Friendly, PDF & Email

Franse jacht op “aanmoedigers terreur”

In verscheidene westerse landen neemt de repressie tegen pro-Palestijnse acties, kafkaïaanse vormen aan. In Duitsland onder meer, in de VS waar de (talrijke) pro-Palestijnse joodse actievoerders te horen krijgen…

Print Friendly, PDF & Email

Franse linkerzijde doet zichzelf de das om

Cordon sanitaire verplaatst zich naar links Er vallen al langer harde woorden tussen de vier partners van de Nupes, de Nouvelle Union populaire, écologique et sociale. Hamas zorgt voor…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×