INTERNATIONALE POLITIEK

Mediabaas Bolloré topspeler bij uiterst-rechts

Image
Cyrille Hanouna, nu op Europe 1. Waakhond Arcom is er niet gerust in.

Uiterst-rechts zou in Frankrijk niet zo hoog scoren zonder de hulp van enkele media. Die van ondernemer Vincent Bolloré voorop. Diens media – tv-zenders, bladen, magazines, radiostation – zijn uitgegroeid tot propagandamedia van zowel het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella, als Reconquête van fascist Eric Zemmour.

Imperium

Bolloré controleert onder meer de zenders C8 en CNews – deze laatste is nu de grootste infoketen van Frankrijk. Hij is ook de baas van radiostation Europe 1, van de Journal du Dimanche (JDD) en van Paris Match. CNews kreeg al enkele keren veroordelingen en waarschuwingen wegens aansporing tot haat. Het zijn deze zenders die de uiterst-rechtse xenofobe homofobe Eric Zemmour tot een vedette maakten.

Bolloré is zeer ideologisch geïnspireerd. Een reactionaire katholiek die actief ijvert voor de eenheid van klassiek rechts en uiterst-rechts. Die zijn media daarvoor aanwendt en mensen aan het hoofd plaatst die vakkundig het brein van de kijker, lezer, luisteraar vullen met boodschappen die angst, verontwaardiging, woede en meer opwekken. Vaak op erg vulgaire manier.

Vulgariteit is troef in de populaire uitzending “Touche pas à mon poste” met Cyrille Hanouna. Die kreeg nu tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen extra een dagelijkse uitzending op Europa1. Waarop de waakhond Arcom de radiozender opriep zich te houden aan de regels van pluralisme en eerlijkheid, geen sterke punten van Hanouna.

Voor Bolloré is het tegelijk meegenomen dat deze vulgaire aanpak een steeds ruimer publiek aanspreekt en daarmee de inkomsten uit reclame spijst. Bolloré wil er ook wat aan verdienen.

Fait divers

De tactiek om publiek te winnen, is simpel: fait divers selecteren die de gemoederen kunnen beroeren, en die dan extra onder de aandacht brengen. Sinds drie vier jaar geven die media de toon aan door van een fait divers een nationale zaak te maken. Op 18 november vorig jaar werd in Crépol de 16-jarige Thomas op een dorpsbal doodgestoken. De media van Bolloré en uiterst-rechts wierpen zich op deze moord die ze voorstelden als een raid van jongeren met niet-Franse namen op een blanke dorpsjongen. Een oorlog van barbaren tegen het blanke Frankrijk…

Zie: https://www.uitpers.be/crepol-ultra-rechts-kaapt-fait-divers/

Andere media volgen die succesformule en zo gaan dergelijke fait divers het maatschappelijk debat bepalen en politiek uitgebuit worden. De recente verkrachting vaneen joods meisje van 12 door drie jongens in Courbevoie werd een groot thema in de verkiezingscampagne; volgens die media en rechts het zoveelste bewijs van oplaaiend antisemitisme dat wordt aangewakkerd door links, zeker door La France insoumise(LFI).

Dat daar geen enkel bewijs voor is, geeft niet. Met zijn aanvallen op Israël voor wat er in Gaza gebeurt, zet links de deur wijd open voor antisemitisme, aldus deze redenering (van onder andere rabbijnen en Marine Le Pen ) die bewust antizionisme en antisemitisme gelijkstelt.

De media van Bolloré rammen het erin. Met gebruik van termen die uiterst-rechts in Frankrijk een eeuw geleden gebruikte voor joden en linksen: interne vijanden, landverraders.

Er wordt vooral ingespeeld op onveiligheid, die natuurlijk wordt gekoppeld aan immigratie. Er wordt gesuggereerd dat Frankrijk ten onder gaat aan “ensauvagement” (verwildering), een term dier ook wordt gebruikt door minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, terwijl Macron het heeft over “décivilisation” ‘ont-beschaving). Ja, als de president en zijn regering ook al in dat kader gaan denken… Nochtans berust dat gevoel van onveiligheid niet op feiten. Het is trouwens merkwaardig dat de angst voor onveiligheid vooral leeft buiten de grote steden, terwijl de criminaliteit daar hoger is.

Politieke speler

Bolloré kan rekenen op heel wat politieke steun buiten uiterst-rechts. Oud-president Nicolas Sarkozy zit in zijn vriendenkring, mar ook het Elysée heeft goede banden met onder andere de uiterst-rechtse Pascal Praud van CNews. Die wist op 9 juni eerder dan premier Gabriel Attal dat Macron deAssemblée ging ontbinden. Bruno Roger-Petit, de zeer invloedrijke ‘conseiller mémoire’ van de president, had het hem verteld. Onder vrienden.

Bolloré heeft een andere goede vriend, Eric Ciotti, de afgezette voorzitter van de rechtse partij Les Républicains (LR). Bolloré gebruikt nie talleen zijn media om politiek te bedrijven, hij grijpt zelf in. Na 9 juni overtuigde hij Ciotti een coalitie van zijn partij met het uiterst-rechtse RN aan te kondigen, terwijl ze bij LR van niets wisten. Daarmee verwezenlijkte Bolloré gedeeltelijk toch zijn droom van eenheid tussen rechts en uiterst-rechts.

Intussen krijgt Bolloré navolging. Ook het weekblad Marianne is nu in handen van Pierre-Edouard Stérin, een bewonderaar en geestesgenoot van Bolloré. Bij de redactie is de onrust groot. Maar de nieuwe eigenaar denkt zich te kunnen vinden in het antiwokisme en anti-islamisme van hoofdredactrice Natacha Polony. A suivre.

Silvio

Vincent Bolloré is niet de eerste mediamagnaat die uiterst-rechts een handje toesteekt om het “te normaliseren”. Er is onder andere de grote voorganger wijlen Silvio Berlusconi die de zenders van zijn imperium Mediaset gebruikte voor zichzelf en voor zijn uiterst-rechtse vrienden. Het was Berlusconi die de postfascistische MSI – Nationale Alliantie – in zijn regering opnam.

Dat was in 1994, dertig jaar geleden. Berlusconi realiseerde in Italië Bolloré’s droom, de eenheid van rechts en uiterst-rechts. Met als resultaat dat rechts er nu een annex is van de triomferende postfascisten van Giorgia Meloni.

Uiterst-rechts de-diaboliseren, normaliseren. Het gebeurt ook door hen als een normale partij te behandelen, door ze bijna dagelijks een podium te bieden in naam van democratisch pluralisme. En door informatie in het algemeen te beschouwen als koopwaar die moet verkopen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

JDD: Bolloré wint alweer

De Franse zakenman Vincent Bolloré haalt alweer een slag thuis in zijn campagne om de Franse media vol te stouwen met uiterst-rechtse figuren. Na zes weken staking geven de…

Print Friendly, PDF & Email

Niet luisteren? Schieten!

Dit is gewoon misselijk. Een uiterst-rechtse journalist zamelt geld in ten bate van de politieman die Nahel, jongen van 17, koelbloedig doodschoot. In een mum van tijd was la…

Print Friendly, PDF & Email

Wiens Frans brood men eet…

Louis Boyard zal geweten hebben dat men de eigenaar van een Franse tv-zender best niet onder schot neemt op diens eigen zender. Hij deed dat wel, op de zender…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Lithiummijnen in Europa, niet in mijn buurt

Neveneffecten van de transitie In het Franse departement Allier loopt een openbaar onderzoek naar de ontginning van een grote lithiummijn. De weerstand is groot. Die was zeker even groot…

Print Friendly, PDF & Email

Israëlisch parlement verwerpt toekomstige Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst. “De vestiging van een Palestijnse staat in het…

Print Friendly, PDF & Email

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email
India. De Onzichtbare Gigant

You May Also Like

×