INTERNATIONALE POLITIEK

Mayotte, een Franse zweer

Image

Hoe de Macronie het bed spreidt voor Le Pen

De Franse president Emmanuel Macron en vooral zijn minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin willen de Franse grondwet aanpassen. Een detail maar: ‘le droit du sol’ opheffen voor het overzeese departement Mayotte. Droit du sol: wie op grondgebied van de Franse Republiek ter wereld komt, kan aanspraak maken op de Franse nationaliteit.

Aantrekkelijk

Mayotte, een eiland un de Indische Oceaan dat deel uitmaakte van de Comoren. Leiders van de grote clans en religieuze chefs voerden in een referendum in 1976 fel campagne om het eiland los te maken van de rest, en zo geschiedde. In 2009 werd dan enthousiast gekozen voor het statuut van departement van de Republiek.

Mayotte trekt veel migranten aan uit de nabije eilanden van de Comoren. Dat heeft vooral te maken met meer kans op betaald werk en op daarmee verbonden voordelen. Mayotte is dan wel het armste departement van “Frankrijk”, het gemiddeld inkomen is er zes keer hoger dan op de Comoren.

Die grote toevloed van migranten leidt tot spanningen die door uiterst-rechts worden aangewakkerd. Nergens haalde Marine Le Pen hogere scores dan in Mayotte. Darmanin organiseerde er vorig jaar de grote ‘schoonmaakoperatie’ Wuambushu om enkele bidonvilles van immigranten op te ruimen, maar dat leverde weinig op. De minister kondigde vorige week bij een bezoek aan Mayotte aan dat er een operatie Wuambushu 2 komt.

Grondwet

Uiterst-rechts, Macron en Darmanin gaan ervan uit dat al die migranten naar Mayotte komen om er Franse kinderen te kunnen krijgen. Vandaar het voorstel om in de grondwet voor dit eiland een uitzondering te maken op ‘le droit du sol’. Dat recht wordt voorgesteld als iets automatisch, wat het niet is. Om de nationaliteit te verwerven moet betrokkene minstens vijf jaar op Frans grondgebied hebben gewoond en er wonen als zij/hij meerderjarig wordt. Voor Mayotte komt daar bovendien sinds 2018 een voorwaarde bij: de ouders moeten bij de geboorte al minstens drie maanden legaal op Frans grondgebied verblijven.

In 2018 ging het om een aanpassing van de grondwet. Nu gaat het om de afschaffing van een basisrecht en is dus een grondwetswijziging nodig. Dat is een ingewikkelde en lange procedure die moet afgesloten worden met een referendum. Mayotte zal nog lang in het nieuws blijven.

Le Pen

Die ganse operatie Mayotte maakt één ding alweer duidelijk: de Macronie holt steeds sneller achter uiterst-rechts aan. Le Pen en co ruiken nu hun succes met de immigratiewet, bloed. Ze eisen dat in gans Frankrijk de wet van 1889, die naast ‘le droit du sang’ ook ‘le droit du sol’ introduceerde, wordt afgeschaft.

Of hoe Macron, die in 2017 beloofde uiterst-rechts irrelevant te maken, steeds meer het bedje spreidt voor Marine Le Pen, of voor haar ambitieuze voorzitter Jordan Bardella, 29.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Aux armes citoyens

Macron, La Marseillaise en kinderen baren De president roept de Fransen op tot réarmement, herbewapening. Emmanuel Macron had ‘réarmement’ al als kernthema van zijn nieuwjaarsboodschap, nu roept hij de…

Print Friendly, PDF & Email

Gabriel Attal, cloning in Parijs

“De functie van eerste minister bestaat niet meer, Gabriel Attal neemt weer zijn functie van regeringswoordvoerder op”. Aldus Jean-Luc Mélenchon, boegbeeld van la France insoumise (LFI), na de aanstelling…

Print Friendly, PDF & Email

Macron slikt schaamteloos door

Naarmate hij meer in het nauw wordt gedreven, wordt de Franse president Emmanuel Macron steeds cynischer. De regering is gered nu er een nieuwe immigratiewet is. Het is wel…

Print Friendly, PDF & Email
STANDPUNT VAN DE REDACTIE : Gaza, nu eindelijk sancties?

You May Also Like

×