Mattarella bis

Sergio Mattarella (80) blijft president van Italië. Voor hoelang is nog onduidelijk. Mogelijk tot volgend jaar, dan zijn er parlementsverkiezingen. En zowel de meeste Italiaanse politici als “Europa” hebben liefst dat Mario Draghi zeker tot dan eerste minister blijft. Mattarella kreg 759 van de 984 uitgebrachte stemmen.

Het is tegen zijn zin dat Mattarella nog een tijd in het Quirinaal blijft, “ik had andere plannen”, zei hij. Maar het was de voor de hand liggende oplossing om de regering Draghi te redden en vervroegde verkiezingen te voorkomen.

Alle in de regering vertegenwoordigde partijen – van de uitrst-rechtse Lega tot en met het linkse Leu – stemden voor Mattarella. Alleen het uiterst-rechtse Fratelli d’Italia, dat niet in de regering zit, deed niet mee. De partijleidster Giorgia Meloni zei dat de herverkiezing van Mattarella betekent dat het rechtse kamp niet meer bestaat (dat is: Fratelli, Lega en Forza Italia van Berlusconi).

Dan Draghi?

De president stond onder zware druk om zijn ambt nog wat te verlengen. In theorie is hij voor zeven jaar herkozen. Maar er is een precedent: in 2013 werd zittend president Giorgio Napolitano voor een nieuwe termijn herkozen, ook erg tegen zijn zin. Het was de enige manier om uit de impasse te geraken. Twee jaar later nam Napolitano dan ontslag. Daarop werd Mattarella gekozen.

Volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen. Het probleem was dat premier Mario Draghi, die graag president wil worden, moeilijk vervangbaar is als premier. Er is veel kans dat Mattarella daarna aftreedt om plaats te maken voor een opvolger. Dat zou dan Draghi kunnen zijn, al hangt dat ook wel een beetje af van de uitslag van de parlementsverkiezingen.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 53 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×