16 October 2023

Massa-uitdrijvingen: ook Pakistan

Dit is een herfst van gedwongen volksverhuizingen en etnische zuiveringen. Azerbeidzjan heeft gewapenderhand 120.000 Armeniërs uit Nagorno-Karabach gejaagd. In Gaza heeft een van de grootste schendingen van de mensenrechten plaats. Pakistan volgt met zijn jacht op illegale Afghanen die het massaal de grens wil overfjagen.

De Pakistaanse regering wil tegen 1 november minstens 1,7 miljoen mensen, vooral Afghanen, het land uit hebben. De VN waarschuwden dat het hier gaat om ernstige schendingen van de mensenrechten. Maar de jacht is volop bezig. De politie houdt o.m. in Karachi klopjacht op Afghanen die illegaal in het land verblijven.

In Pakistan verblijven naar schatting 4,5 miljoen Afghanen, in de voorbije decennia gevlucht voor opeenvolgende regimes of gewoon in de hoop op een beter bestaan. Ze zijn vooral geconcentreerd in de provincie Baloetsjistan en in de megapool Karachi.

Door de economische crisis in Pakistan leeft een groot deel onder hen in zeer benarde omstandigheden. Velen verloren de voorbije tijd hun al zo onderbetaalde job. Ze krijgen ook vaak te maken met discriminaties omdat sommige media hen afschilderen als misdadigers; nogal wat Afghanen zijn betrokken bij drugs- en andere smokkel.

Taliban

Pakistan raakt maar niet uit de crisis en de huidige interimregering ziet in die Afghaanse vluchtelingen blijkbaar een zondebok. De legerleiders, zonder wie in Pakistan geen enkele belangrijke beslissing wordt genomen, zien in de massale uitdrijving wellicht ook een middel om het Afghaanse Talibanbewind te straffen.

De Afghaanse Taliban zijn deels een product van de Pakistaanse militairen. Die laatste hadden na de zege van de Taliban in augustus 2021, gehoopt daarvoor te worden beloond. Maar sindsdien zijn er voortdurend incidenten aan de grens – die door Kaboel niet wordt erkend. Het Pakistaanse leger verwijt de Afghaanse Taliban dat ze de Pakistaanse Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), de Pakistaanse Taliban, blijven herbergen. Die TTP is de jongste twee jaar weer actiever geworden in de Pathaanse gebieden van Pakistan. De meeste Afghaanse en Pakistaanse Taliban zijn Pathanen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 15 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×