INTERNATIONALE POLITIEK

Maoïst Prachanda weer premier Nepal

Image

Pushpa Kamal Dahal, beter bekend onder zijn guerillanaam Prachanda, wordt voor de derde keer premier van Nepal. Zijn partij sloot een regeerakkoord met de “Marxistisch-Leninistische Unie” (UML) en 5 kleinere partijen. Volgens het akkoord blijft hij 2,5 jaar regeringsleider. Vaak zijn coalities uit elkaar gevallen omdat de partijen zich niet altijd aan de afspraak houden.

De parlementsverkiezingen van november gaven geen enkele partij een meerderheid. De Congrespartij van uittredend premier Sher Bahadur Deuba haalde wel 89 van de 275 zetels. Maar Prachanda, wiens partij ‘Maoïstisch Centrum” er 32 haalde, verbrak de alliantie met Deuba om met de UML, 78 zetels, te gaan praten. Daaruit kwam een akkoord dat Prachanda tot 2025 premier is. Daarna is het de beurt aan de UML om een premier aan te duiden.

Instabiel

De maoïsten voerden tien jaar lang een guerrillastrijd, tot 2006, toen ze besloten deel te nemen aan verkiezingen. Ze zaten in concurrentie met onder andere rivaliserende ‘communisten’ met wie ze een fusie aangingen om dan weer op te splitsen. Prachanda was kortstondig premier in 2008-2009 en in 2016-2017.

Het feit dat hij ook afhankelijk is van 5 kleinere partijen die hoge eisen inzake posten stellen, doet twijfelen aan de stabiliteit van de coalitie. Nepal heeft bovendien te maken met zware economische moeilijkheden, waaronder gevolgen van de klimaatverandering. Sinds de val van de monarchie in 2008 had Nepal al tien verschillende regeringen.

In Katmandoe is er ook grote rivaliteit tussen Nepals twee grote buurlanden, India en China. Deuba’s Congrespartij is veel meer op India gericht dan de Maoïsten en “Marxist-Leninisten”.

Onvrede over de politieke intriges kwam in de verkiezingen vooral in Katmandoe tot uiting met het succes van onafhankelijke kandidaten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Crisis in Nepal, China en India spelen mee

Een crisis binnen de Nepalese regerende Communistische Partij (CPN) wakkert de rivaliteit tussen China en India aan. Premier KP Oli stuurde het parlement wandelen toen hij in de CPN…

Print Friendly, PDF & Email

Verzuipen in onverschilligheid

Wat Bangladesh ons leren kan over de nabije toekomst “Gefundeness fressens” voor alle mediacritici zou je denken. Maar neen. Er ligt in Belgenland weinig volk wakker van de onevenwichtige…

Print Friendly, PDF & Email
Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×