Maoïst Prachanda weer premier Nepal

Pushpa Kamal Dahal, beter bekend onder zijn guerillanaam Prachanda, wordt voor de derde keer premier van Nepal. Zijn partij sloot een regeerakkoord met de “Marxistisch-Leninistische Unie” (UML) en 5 kleinere partijen. Volgens het akkoord blijft hij 2,5 jaar regeringsleider. Vaak zijn coalities uit elkaar gevallen omdat de partijen zich niet altijd aan de afspraak houden.

De parlementsverkiezingen van november gaven geen enkele partij een meerderheid. De Congrespartij van uittredend premier Sher Bahadur Deuba haalde wel 89 van de 275 zetels. Maar Prachanda, wiens partij ‘Maoïstisch Centrum” er 32 haalde, verbrak de alliantie met Deuba om met de UML, 78 zetels, te gaan praten. Daaruit kwam een akkoord dat Prachanda tot 2025 premier is. Daarna is het de beurt aan de UML om een premier aan te duiden.

Instabiel

De maoïsten voerden tien jaar lang een guerrillastrijd, tot 2006, toen ze besloten deel te nemen aan verkiezingen. Ze zaten in concurrentie met onder andere rivaliserende ‘communisten’ met wie ze een fusie aangingen om dan weer op te splitsen. Prachanda was kortstondig premier in 2008-2009 en in 2016-2017.

Het feit dat hij ook afhankelijk is van 5 kleinere partijen die hoge eisen inzake posten stellen, doet twijfelen aan de stabiliteit van de coalitie. Nepal heeft bovendien te maken met zware economische moeilijkheden, waaronder gevolgen van de klimaatverandering. Sinds de val van de monarchie in 2008 had Nepal al tien verschillende regeringen.

In Katmandoe is er ook grote rivaliteit tussen Nepals twee grote buurlanden, India en China. Deuba’s Congrespartij is veel meer op India gericht dan de Maoïsten en “Marxist-Leninisten”.

Onvrede over de politieke intriges kwam in de verkiezingen vooral in Katmandoe tot uiting met het succes van onafhankelijke kandidaten.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 196 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook