INTERNATIONALE POLITIEK

Manizha vs Vladimir op Songfestival

Image

Manizha vs Vladimir op Songfestival

Manizha doet zaterdag namens de Russische Federatie mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Een schijnbaar banaal bericht, ware het niet dat dit zwaar op de maag ligt van Ruslands regeerders. Want Manizha is ook wat een politieke tegenstandster en haar selectie door de Russische kijkers, was voor veel Russen een daad van oppositie.

Want Manizha, afkomstig uit (de vroegere Sovjetrepubliek) Tadzjikisan, is een uitgesproken feministe die actie voert voor homo- en transgenderrechten. Dat feminisme is te vinden in wat ze brengt, “Russian Woman”, Russische Vrouw. Ze heeft het over het groeiend zelfbewustzijn van de vrouwen in Rusland, wat haar het verwijt opleverde Russische mannen te clichématig af te schilderen.

Provocatie

“Dit is een oorlogsverklaring aan de traditionalisten”, schreef commentator Vjatsjeslav Polovinko in de ‘liberale’ krant Novaja Gazeta. Dat lied is nonsens, zei de ontstemde voorzitster van de Russische Federatieraad (Senaat), Valentina Matvijenko. Zij vroeg een onderzoek naar de manier waarop de selectie was gebeurd. Voor haar en alle reactionairen uit en rond het Kremlin, is de keuze van Manizha en haar song pure provocatie tegenoverg de Russische tradities.

Twee organisaties – een groep van Russisch-orthodoxe vrouwen en een beweging van veteranen – hebben bij justitie formeel klacht ingediend tegen het lied. De veteranen vinden dat het Songfestivallied aanspoort tegen etnische haat.

Twee jaar geleden zorgde Manizha al voor enige ophef met een lied, Mama, waarin huiselijk geweld tegen vrouwen wordt aangeklaagd. Dat kwam op een ogenblik dat er wetten kwamen waarin dat geweld minder streng werd beoordeeld, samen met homofobe wetten. Manizha plaatste toen een video op het enige homomagazine, ‘Otkritije’ (Open) voor homorechten. Daarop verloor ze op Instagram 10.000 volgelingen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Poetins schijnisolement

Ruzland. Een land in oorlog met zichzelf en met de wereld (zie rubriek Boeken). De titel van het boek van Eva Cukier doet me even schrikken. Oorlog met zichzelf,…

Print Friendly, PDF & Email

Kritische kijk op Poetinisme

Over Poetinisme verscheen in 2018 al een degelijk boek van Katlijn Malfliet. Dit van Soeslov, Putinism – Post-Soviet Russian Regime Ideology, is actueler, ruimer, maar ook moeilijker. Het bespreekt…

Print Friendly, PDF & Email

Poetin-regime, baken voor uiterst-rechts

De politie van Moskou is tijdens het weekend enkele gayclubs binnengevallen “op zoek naar drugs”. De politie interpreteert de uitspraak van het Russisch Hooggerechtshof over het ‘extremisme’ van “de…

Print Friendly, PDF & Email
Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×