Manizha vs Vladimir op Songfestival

Manizha vs Vladimir op Songfestival

Manizha doet zaterdag namens de Russische Federatie mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Een schijnbaar banaal bericht, ware het niet dat dit zwaar op de maag ligt van Ruslands regeerders. Want Manizha is ook wat een politieke tegenstandster en haar selectie door de Russische kijkers, was voor veel Russen een daad van oppositie.

Want Manizha, afkomstig uit (de vroegere Sovjetrepubliek) Tadzjikisan, is een uitgesproken feministe die actie voert voor homo- en transgenderrechten. Dat feminisme is te vinden in wat ze brengt, “Russian Woman”, Russische Vrouw. Ze heeft het over het groeiend zelfbewustzijn van de vrouwen in Rusland, wat haar het verwijt opleverde Russische mannen te clichématig af te schilderen.

Provocatie

“Dit is een oorlogsverklaring aan de traditionalisten”, schreef commentator Vjatsjeslav Polovinko in de ‘liberale’ krant Novaja Gazeta. Dat lied is nonsens, zei de ontstemde voorzitster van de Russische Federatieraad (Senaat), Valentina Matvijenko. Zij vroeg een onderzoek naar de manier waarop de selectie was gebeurd. Voor haar en alle reactionairen uit en rond het Kremlin, is de keuze van Manizha en haar song pure provocatie tegenoverg de Russische tradities.

Twee organisaties – een groep van Russisch-orthodoxe vrouwen en een beweging van veteranen – hebben bij justitie formeel klacht ingediend tegen het lied. De veteranen vinden dat het Songfestivallied aanspoort tegen etnische haat.

Twee jaar geleden zorgde Manizha al voor enige ophef met een lied, Mama, waarin huiselijk geweld tegen vrouwen wordt aangeklaagd. Dat kwam op een ogenblik dat er wetten kwamen waarin dat geweld minder streng werd beoordeeld, samen met homofobe wetten. Manizha plaatste toen een video op het enige homomagazine, ‘Otkritije’ (Open) voor homorechten. Daarop verloor ze op Instagram 10.000 volgelingen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 578 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook